Societat 04/05/2021

Arxiven la demanda contra Melià per explotar terrenys expropiats a Cuba

Un jutjat de Palma resol que els tribunals espanyols no tenen jurisdicció per enjudiciar un Estat

2 min
Paradisus Río de Oro, a Cuba

PalmaEl Jutjat de Primera Instància número 24 de Palma va dictar dilluns una interlocutòria que arxiva la causa contra Melià Hotels International S. A. per explotar uns terrenys de Cuba que van ser nacionalitzats pel govern del país. El territori afectat està ubicat a la platja Esmeralda i era propietat de la família cubana Sánchez Hill fins que el règim de Fidel Castro els el va expropiar. Els antics propietaris varen interposar la demanda el juny del 2019 a través de l'empresa Central Santa Lucía i ara la jutgessa ha decretat el sobreseïment del procés.

En aquests terrenys, de la província d'Holguín, s'hi aixequen els complexos hotelers Paradisus Río de Oro i Sol Río de Luna y Mares, dels quals és propietària l'empresa estatal Gaviota i que gestiona Melià Hotels International. Des del 2004, els Sánchez Hill reclamen a l'empresa hotelera espanyola una compensació per l'ús d'una propietat que consideren que se'ls va arrabassar de manera il·legítima, però mai no s'ha satisfet la seva aspiració.

La magistrada ha resolt que manca jurisdicció als tribunals espanyols per conèixer la demanda perquè aquesta es fonamenta "en pretensions adreçades contra béns propietat d'un Estat". Concretament, fa referència a la LO 16/2015, que estableix la "prerrogativa d'un Estat, organització o persona de no ser demandat ni enjudiciat pels òrgans jurisdiccionals d'un altre estat".

L'Estat de Cuba, immune

Cal recordar que la demanda es va ampliar a l'Estat de Cuba el gener de 2021 amb una interlocutòria del mateix jutjat de Palma. Aleshores, la jutgessa va enviar el procediment al Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació perquè emetés un informe com a les parts personades i al Ministeri Fiscal perquè fes les seves al·legacions.

Anteriorment, el jutjat havia emès una resolució per acordar l'existència d'un "litisconsorci passiu", segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Balears. Això es produeix quan la sentència afecta persones que no havien estat cridades al procediment. És així com varen requerir a la família Sánchez Hill que ampliàs la demanda contra l'estat de Cuba i Gaviota SA, que era l'empresa propietària dels terrenys i immobles. No obstant això, Cuba no s'hi va arribar a personar.

Per tot això, la jutgessa entén que els fets demandats es troben protegits per la immunitat de jurisdicció que ostenta Cuba i, com a conseqüència, l'Estat no pot ser demandat ni enjudiciat pels tribunals espanyols. Ara bé, encara es pot posar un recurs d'apel·lació contra aquesta resolució.

stats