Societat 13/01/2021

La demanda contra Melià per explotar terrenys expropiats involucra també l'estat de Cuba

La família cubana Sánchez Hill va demandar l'empresa hotelera el juny de 2019 i ara la jutgessa ha implicat el país com a responsable

A. T.
3 min
Hotel de Meliá

PalmaEl jutjat de Primera Instància número 24 de Palma ha admès ampliar la demanda de la Central Santa Lucía contra la República de Cuba i Gaviota SA en el procediment contra Melià Hotels International per l'explotació d'uns terrenys a l'illa caribenya. El territori afectat està ubicat a la platja Esmeralda i era propietat de la família cubana Sánchez Hill fins que el règim de Fidel Castro els el va expropiar. Els antics propietaris varen interposar la demanda el juny del 2019 a través de l'empresa Central Santa Lucía i ara la jutgessa ha acceptat estendre-la a l'estat de Cuba.

En aquests terrenys, de la província d'Holguín, s'hi aixequen els complexos hotelers Paradisus Río de Oro i Sol Río de Luna y Mares, dels quals és propietària l'empresa estatal Gaviota i que gestiona Melià Hotels International. Des del 2004, els Sánchez Hill reclamen a l'empresa hotelera espanyola una compensació per l'ús d'una propietat que consideren que se'ls va arrabassar de manera il·legítima, però mai no s'ha satisfet la seva aspiració.

Arran d'aquesta darrera interlocutòria, la jutgessa ha enviat el procediment tant al Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació perquè emeti un informe com a les parts personades i al Ministeri Fiscal perquè facin les seves al·legacions. Anteriorment, el jutjat va emetre una resolució per acordar l'existència d'un "litisconsorci passiu", segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Balears. Això es produeix quan la sentència afecta persones que no havien estat cridades al procediment. És així com varen requerir a la família Sánchez Hill que ampliàs la demanda contra l'estat de Cuba i Gaviota SA, que era l'empresa propietària dels terrenys i immobles.

Títol de propietat il·lícit

Així, la jutgessa defensa que la proposta de Melià d'admetre el litisconsorci passiu ha de ser estimada. Segons la resolució, és contrari a la Llei d'enjudiciament civil "resoldre aquest plet sense cridar al procediment el titular del dret de propietat que serà objecte d'impugnació, és a dir, l'estat de Cuba".

En la interlocutòria, la jutgessa conclou que la resolució del plet presentat per Central Santa Lucía "és evident que afectarà de manera directa els interessos de l'estat de Cuba i de la societat Gaviota SA, propietat també de Cuba, com a actual titular dels terrenys de la platja Esmeralda". La magistrada argumenta que s'ha produït un enriquiment injust a partir de la jurisprudència del Tribunal Superior i diu que "una condició bàsica perquè l'acció plantejada per Central Santa Lucía pugui prosperar és la prèvia declaració de la il·licitud del títol de propietat que l'estat de Cuba ostenta sobre els terrenys de Platja Esmeralda".

La família Sánchez Hill fonamenta la seva demanda –i la petició de declarar il·lícit el títol de propietat de l'Estat– en el dret que tenen sobre els terrenys de Platja Esmeralda, però que no poden exercir perquè "el títol de domini l'ostenta Cuba", indica la decisió judicial. Per tot això, la jutgessa dictamina a la seva resolució que la tramitació del procediment "no pot continuar sense que siguin cridats al mateix com a parts demandades Cuba i Gaviota SA" i estima l'excepció de manca de litisconsorci passiu necessari platejat per Melià. D'aquesta manera, requereix a Central Santa Lucía que dirigeixi la seva demanda contra Cuba i Gaviota SA.

El jutjat de Primera Instància número 24 de Palma va estimar el setembre del 2019 la declinatòria plantejada per Melià Hotels International i en conseqüència va declarar la manca de jurisdicció i de competència internacional dels tribunals espanyols per conèixer la demanda contra el grup hoteler per l'explotació d'uns terrenys a Cuba, que varen ser nacionalitzats pel govern cubà presidit per Fidel Castro.

La jutgessa va decretar en una interlocutòria el sobreseïment de les actuacions i va condemnar la part actora al pagament de les costes, però l'Audiència va revocar la decisió. El març del 2020 la Secció Tercera de l'Audiència va declarar la jurisdicció i competència internacional del jutjat de Primera Instància per conèixer el procediment.

stats