Economia 13/06/2019

Un jutjat de Palma tramita una demanda contra Melià Hotels dels antics propietaris d'una finca de Cuba

Els hereus de Rafael Lucas Sánchez Hill reclamen una compensació pels terrenys familiars on la cadena mallorquina explota dos hotels

Ara Balears
2 min
Paradisus Río de Oro, a Cuba

PalmaEl jutjat de Primera Instància 24 de Palma tramita una demanda civil contra Melià Hotels International plantejada pels antics propietaris d'uns terrenys expropiats a Cuba, on la companyia espanyola explota dos hotels de titularitat estatal. La demanda l'han presentada els hereus de Rafael Lucas Sánchez Hill, que va ser propietari de la finca sucrera Saint Lucia, expropiada pel govern revolucionari cubà, segons ha confirmat a Efe l'advocat Alejandro Gimeno-Bayón, del despatx de Rafael Gimeno-Bayón.

En aquests terrenys, de la província d'Holguín, s'hi aixequen els complexos hotelers Paradisus Río de Oro i Sol Río de Luna y Mares, dels quals és propietària l'empresa estatal Gaviota i que gestiona Melià Hotels International. La denúncia, presentada després d'una demanda de conciliació plantejada a Palma pels Sánchez Hill i desestimada per la companyia hotelera, no té relació amb la recent activació del precepte de la llei estatunidenca Helms-Burton que permet als nacionals d'aquest país demandar companyies que es beneficiïn de terrenys o immobles que els varen ser expropiats a Cuba, després de la Revolució de 1959.

Segons ha explicat el portaveu de la representació legal dels Sánchez Hill, la demanda es planteja a Palma perquè és on té la seva seu Meliá i es basa en el Codi Civil espanyol, que permet al legítim propietari d'una finca reclamar els fruits i rendes a qui exploti aquesta propietat de mala fe sense el seu consentiment.

Fonts judicials han indicat a Efe que l'acció legal es va plantejar davant els jutjats civils i ha correspost per repartiment al de Primera Instància 24, que encara no l'ha admès a tràmit. Segons el lletrat demandant, els Sánchez Hill no reclamen a Melià una quantitat concreta, sinó que sol·liciten que en el procediment judicial es fixi la quantia dels fons que, al seu judici, la companyia hotelera ha ingressat de manera il·legítima. Subratlla que la compensació haurà de determinar-se en sentència perquè no existeixen dades objectives que puguin extreure's dels resultats que Melià Hotels International, societat cotitzada, presenta periòdicament davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), ja que no es desglossen els guanys de cada hotel.

Des del 2004, els Sánchez Hill reclamen a l'empresa hotelera espanyola una compensació per l'ús d'una propietat que consideren que se'ls va arrabassar de manera il·legítima, però mai no s'ha satisfet la seva aspiració.

Melià va inaugurar el seu primer hotel a Cuba el 1990 i actualment gestiona 34 establiments amb unes 15.000 habitacions disponibles.

stats