TOCAR TERRA
Societat 08/01/2021

L’any de les fruites i hortalisses

Mateu Morro
3 min
L’any de les fruites i hortalisses

Bona anyada del vi de la terra

El balanç de producció vitícola de l’illa de Menorca ha estat positiu

La campanya vitícola a Menorca ha obtingut bons resultats. Segons les dades de l’IQUA, publicades a la web Illes Balears Qualitat, el 2020 la producció de vi de la terra de Menorca ha augmentat un 5%. L’any 2020 s’han veremat 53 ha de vinya emparades per aquesta identificació, cosa que en representa un 20% més que l’anyada anterior. La producció de raïm ha pujat un 7%, gràcies a la incorporació de 9 ha de vinya jove. Els nou cellers de la Indicació Geogràfica Protegida han elaborat 1426 hectolitres de vi: 783 hectolitres de vi blanc, 447 hectolitres de vi negre i 193 hectolitres de vi rosat. Es tracta d’un vinyet de dimensions reduïdes però que produeix uns vins de gran qualitat.

Fruita i hortalissa a Mercapalma

La comercialització a Mallorca s’ha vist afectada per la caiguda de l’hostaleria

Segons dades de Mercapalma, la comercialització majorista d’hortalisses el 2020 ha caigut un 17% en relació amb el 2019 i la de fruites, un 28%, amb una pèrdua de 40 milions de kg. A l’octubre s’havia passat de comercialitzar 169 milions a comercialitzar-ne 131 milions. El volum comercialitzat pels productors no ha baixat (2 milions de quilograms) i els preus s’han mantingut estables. La comercialització de fruites i hortalisses a Mallorca s’ha enduit una bufetada monumental amb la caiguda de l’hostaleria i la restauració. En canvi, els productors han mantingut les vendes en el Situat. Encara que això és un 1,5% del total, la dada és significativa, perquè els que venen a altres llocs han tingut la mateixa tendència. El petit productor no s’ha vist afectat si ha disposat de punts de venda. Vet ací la importància de mantenir oberts els mercats.

El sector carni

La demanda de carn congelada ha caigut, però la fresca ha aguantat

La carn fresca comercialitzada a Mercapalma ha davallat el 2020 un 13,4% i la carn congelada ha perdut un 82,85% del total. L’impacte de la caiguda de la demanda hostalera gairebé ha fet desaparèixer les vendes de carn congelada; en canvi, les carns fresques han aguantat. La carn treballada a l’escorxador de Palma l’any 2020 ha augmentat un poc, un 1,81% més que el 2019. Però la carn local és un 17% del total de carn comercialitzada a Mercapalma. L’impacte de la pandèmia sobre la comercialització alimentària al principal mercat majorista de les Balears ha implicat reduccions del 22% de fruites i hortalisses i del 24% de la carn comercialitzada. En canvi, la producció local de carn i la venda de fruites i hortalisses dels productors no s’ha vist afectada.

El consum de fruita i hortalisses

El 2021 ha estat declarat per l’ONU Any internacional de les fruites i verdures

Entre els aspectes positius de l’any passat hi ha el fet que per a una part dels consumidors s’ha posat en evidència la vinculació entre l’alimentació sana i el consum de fruites i hortalisses fresques i locals, cosa que s’ha traduït en una pujada del consum a les llars. Això ha fet que els productors que venen directament les seves produccions hagin mantingut o incrementat les vendes i que la caiguda absoluta de la comercialització no hagi estat tan gran. Però s’ha de tenir en compte que el consum de fruites i verdures els darrers anys no ha aturat de davallar, i més que enlloc a les Balears. L’any 2021 ha estat declarat per l’ONU Any internacional de les fruites i verdures. D’aquesta manera es pretén promoure una alimentació sana i sostenible.

El Brexit i l’exportació de patata

Els productors estan preocupats per les dificultats que implicarà

En aquest panorama, els nostres productors de patata viuen un moment de preocupació, no tan sols per les gelades dels darrers dies, sinó també per la incertesa davant les condicions de les exportacions al Regne Unit una vegada que aquest estat, dia 1 de gener de 2021, ha fet efectiva la seva sortida de la UE. La bona notícia és que no s’aplicaran aranzels als productes comunitaris importats pel Regne Unit. Però les varietats vegetals no es podran comercialitzar en un sentit o un altre sense un procés de registre. L’exportació de patata necessitarà un certificat d’exportació (certificat sanitari i fitosanitari expedit per la Delegació del Govern) i passar un control sanitari en frontera, amb notificació prèvia i controls d’identitat. També seran obligatòries en un futur les inspeccions físiques. Un dels problemes greus serà l’obtenció de patata de sembra, ja que de moment serà impossible dur-la del Regne Unit.

stats