Societat 05/11/2019

Antonio Salvá: "Jo som de dretes dretes, i dreta és autoritat: si infringeixes la llei, t'encalçarem"

El candidat de Vox al Congrés s'identifica "amb els 'tories' anglesos i amb els republicans nord-americans"

Alba Tarragó
4 min
Antonio Salvá durant un acte de presentació de Vox al Mercat de l'Olivar a Palma

PalmaTot i ser uròleg de professió, el candidat al Congrés de Vox per les Balears, Antonio Salvá, fa anys que està dins el món de la política. Després d'haver-se presentat com a independent del PP al Senat per Guipúscoa, va decidir passar al partit d'extrema dreta, per mitjà del qual defensa la reducció de les subvencions i la il·legalització dels partits independentistes, entre altres mesures.

Fa una setmana vàreu dir que la immigració és una qüestió de salut pública. Si fos cert, el turisme també ho seria?

És una bona pregunta. Els que entren per la porta tenen un control, la policia sap d'on venen. Si és de la Unió Europea, no hi ha cap problema, atès que està homogeneïtzat. Això suposa que si un senyor ve d'Hongria, té fet tot el tema sanitari que toca, igual que si en ve un d'Alemanya o si nosaltres anam a Finlàndia. I si ve gent de fora [de la Unió Europa], s'ha de tenir un control, com quan anam de turistes a Àfrica.

Al final, és una qüestió de recursos.

Clar, és una qüestió de recursos i del fet que res és gratis, encara que ho sembli. Tot s'ha de pagar.

Soleu comentar el que diu la gent al carrer i als bars. Hi posau molta atenció?

Sí, és l'enquesta real, no la dels diaris. Els dimarts, per exemple, entre les consultes i la gent que em trob al carrer, puc fer una enquesta d'unes 40 persones. Això et permet saber com està el vot perfectament.

Però els vostres pacients són d'àmbit privat. Això pot influir en el tipus de votant.

És gent molt normal, no són multimilionaris. També m'atur a parlar amb indigents espanyols i em fa molt de mal.

Què els deis?

El que puc dir és que si fos president -que no ho seré, ni ministre-, donaria un termini als subvencionats i, a partir d'aquest, els llevaria l'ajuda per donar-la als espanyols. Per exemple, avui he rebut un WhatsApp d'una pensionista que em deia que rep 300 euros, mentre que a un 'mena' li donen casa, menjar i 660 euros. Això és una humiliació tremenda.

Llavors reduiríeu les subvencions.

A mi m'encanten els països sense subvencions, que la gent competeixi, que faci feina i estigui contenta. Aquest és el secret, per exemple, dels Estats Units. Tot i això, tindria una certa debilitat amb els emigrants veneçolans perquè fugen d'un país comunista.

El vostre discurs gira entorn del suport a les víctimes del terrorisme. En què afecta això les Balears?

Les afecta perquè hi ha hagut atemptats i pot haver-n'hi més. I les víctimes del terrorisme són herois de la democràcia. La immensa majoria han mort per Espanya. Jo he viscut deu anys a Navarra i ho he patit durant l'època dura d'ETA. Ells et mataven perquè no pensaves com ells, eren uns autèntics nazis o comunistes, que és el mateix: el nazisme i el comunisme són el mateix.

Vàreu proposar il·legalitzar qualsevol partit que fos independentista. No s'acosta això a la censura?

No, perquè està a la Constitució. Qualsevol partit que pretén rompre Espanya, la convivència de tots nosaltres, és anticonstitucional i un enemic intern. D'ençà que Espanya ho és com a entitat política -des dels Reis Catòlics, fa més de cinc segles-, mai havíem tingut un atac intern tan bestial com el que tenim ara. Si Catalunya i el País Basc se'n van, hi haurà una crisi econòmica tremenda. Aquestes beneitures de nació de nacions és una mentida que no ha existit mai.

Llavors considerau la possibilitat que se'n vagin?

No la consider, però mentre tensin la corda, és una lluita interna entre nosaltres.

Vós succeïu Malena Contestí a Vox. No va ser això una causa de malestar intern per al partit?

Malestar intern no, decepció interna. [Malena Contestí] ha patit una metamorfosi, no sé per què, no hi he parlat. Però internament tot està correcte.

Vàreu ser candidat pel PP com a independent al Senat a Guipúscoa. Què té Vox que no té el PP?

Casado ha dit clarament que el PP és un partit de centre moderat. A mi quan em demanen a qui em compar, m'encanta dir que als 'tories' anglesos i als republicans nord-americans. Jo som de dretes dretes. Dreta és autoritat, que la gent pugui dialogar pels camins normals; però si infringeixes la llei, t'encalçarem. Ser de dretes és zero subvencions, sí a la iniciativa privada i que l'Estat només sigui subsidiari en les coses que fan falta.

Quines coses fan falta?

Actualment, la sanitat, la judicatura i la seguretat. Si prenem el poder segur que els Mossos i l'Ertzaintza revertiran en nosaltres. Sé que no és fàcil judicialment, ens poden portar al Constitucional, però per a això hi són els advocats de l'Estat. Només ha d'haver-hi una sola seguretat a tot Espanya: la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

Deis "si prenem el poder", en lloc de "si arribam al poder".

Està molt ben expressat "si arribam al poder". "Si prenem el poder" és revolucionari. És boníssim. No prendrem mai el poder per la força, sempre amb la llei a la mà.

En qualsevol cas, fa molts anys que estau en política. Com ho heu fet per compaginar-la amb la criança de nou fills?

Perquè tenc una dona santa. Però jo els veig molt, tenc nou fills i d'aquí a poc cinc nets. Serà com la família Trump.

Pel que fa a l'educació, estau a favor que s'imparteixi la religió catòlica a les aules?

Sí, no es pot entendre Espanya sense religió catòlica, és impossible, s'ha de saber. Si no s'estudia la religió catòlica no es pot saber la història d'Espanya.

Estaríeu a favor d'impartir-ne d'altres, com la islàmica?

Els pares tenen dret a escollir l'educació dels fills i si són islàmics, també el tenen. Però aquesta religió és un poc especial. Basta que et passegis per un país musulmà per veure que no té res a veure amb nosaltres.

Vox nega l'existència del canvi climàtic, però les Balears -com a illes- seran de les primeres afectades per la pujada del nivell de la mar. Què proposau en aquest sentit?

A escala de Congrés és dificilíssim, perquè és un tema de les Nacions Unides, no és nostre. El problema dels plàstics ve d'Àsia, dels països on es passa gana. És l'ONU qui ha d'actuar.

stats