Societat 25/11/2018

“Als pobles en saben més sobre igualtat”

Enrique Urbano explica la seva experiència després de passar per múltiples centres educatius de les Illes Balears

M. Llull
2 min
Enrique Urbano, en un dels tallers que va impartir a l’IES Sineu.

SineuDesprés d’acabar la carrera de Dret, Enrique Urbano va cursar el Màster de Polítiques d’Igualtat i Prevenció de la Violència de Gènere, i la seva vida es va capgirar. “Va ser la millor decisió de la meva vida”, diu amb convenciment. Després d’anys de visitar centres educatius una vegada i una altra, la seva visió ajuda a entendre millor com conceben els joves de les Illes Balears la igualtat entre homes i dones.

“Les actituds varien en funció de la localització dels centres”, apunta Urbano, qui imparteix formació tant en centres públics com privats i concertats. “Als pobles hi ha un coneixement més elevat que a Palma dels estereotips de gènere i el tema de la igualtat”, explica. Però els campions en igualtat són els alumnes de Menorca. “Allà estan en un altre nivell. La formació que té l’alumnat en temes de gènere és superior a la resta d’Illes, i la diferència és molt evident”, subratlla.

L’inconscient col·lectiu és un dels enemics a batre, d’aquí sorgeix la importància del treball a les aules. “Hi ha coses que els joves reprodueixen instintivament, de manera natural, que són estereotips de gènere. Sobretot en temes com les feines de la casa i les professions en alumnes de primer i segon d’ESO”, comenta.

Quant a les relacions de parella, una de les coses més cridaneres per Urbano és “el tema de les gelosies i la idealització de l’amor i del fet de trobar la persona perfecta, la mitja taronja”, explica. “Molts pensen que la gelosia és una prova d’amor i que hi ha gelosies bones”, afegeix. En aquest apartat, el factor quantitatiu és molt important. “Ells pensen que la gelosia és bona fins a un cert punt”. Però, quan ho pensen bé, “no troben cap raonament que doni suport a això”.

Una altra confusió habitual és l’associació de la violència de gènere amb l’agressió física. “Sempre els dic que l’agressió és l’expressió final de la violència de gènere”, diu Urbano. “Ells no tenen clar que la violència de gènere mai no comença amb una agressió física”. Per això és cabdal “treballar amb ells les estratègies de control. El mòbil i les xarxes socials en són exemples”, afirma.

Els adolescents no només aprenen sobre igualtat, sinó que escampen aquestes idees entre la família i els amics. “Si aquesta nova generació reprodueix els estereotips, serà culpa nostra, perquè haurem estat nosaltres els qui haurem transmès aquest relat”, comenta. La formació i la informació als centres esdevenen eines fonamentals. “Bona part de les relacions socials dels joves són als centres educatius, amb els companys de classe. Si a l’escola no tenen aquesta informació, és molt complicat que allò que s’aprèn a casa sigui suficient. L’escola és imprescindible”, assegura.

stats