Salut pública
Societat 16/06/2023

Alerta a Europa: "Mai s'ha produït tanta droga com ara"

Un informe adverteix que la cocaïna guanya encara més popularitat i posa el focus en els derivats del cànnabis

4 min
Un agent dels Mossos d'Esquadra amb part dels paquets de cocaïna intervinguts al Port de Barcelona aquest dilluns

BarcelonaMai s’havien produït i decomissat tantes drogues a Europa com en l’últim any, especialment cocaïna. "Els estats estan intervenint quantitats rècord de drogues", ha afirmat aquest divendres la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson. El continent, ha afegit, ja és un focus important de producció, exportació i tràfic de drogues. Les dades de decomisos ho avalen: en una dècada, les intervencions de cocaïna han augmentat un 416% i les de cànnabis, un 260%. També les confiscacions de metamfetamines han pujat un 135% entre el 2011 i el 2021, i el mateix passa amb l’heroïna (126%) i l’MDMA (123%).

Si bé feia anys que s’intuïa aquesta tendència, l’últim informe sobre producció, oferta i consum d’estupefaents de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies –que inclou dades dels 27 estats membres de la UE, Noruega i Turquia– alerta que, enguany, la regió europea ja s’ha consolidat com una àrea de fabricació destacada de drogues sintètiques, d’introducció de cànnabis adulterat, i de venda de cocaïna, principal protagonista de la majoria d’intervencions policials, amb 303 tones l’any 2021. "Les drogues són a tot arreu: no hi ha hagut mai tanta droga traficada o produïda a Europa com ara", ha afirmat el director de l’Observatori, Alexis Goosdeel, a Euronews.

Cocaïna

Una droga cada vegada més pura i que guanya popularitat

La disponibilitat de la cocaïna a Europa és històricament alta i, de fet, és la droga que més està guanyant terreny: l’any passat es van desmantellar 34 laboratoris de fabricació il·legal, 16 dels quals a Espanya. A més, l’Observatori adverteix que és una droga cada vegada més popular –dos milions d’europeus d’entre 15 i 34 anys en van consumir l’any passat– i la seva puresa és més elevada. Segons aquest estudi, una cinquena part de les morts per sobredosi a Europa s’associen a un consum abusiu d’aquest estimulant. "I estem bastant segurs que es tracta d’una subestimació perquè l’ús de cocaïna barrejada amb altres substàncies pot causar atacs de cor que no s’identifiquen com a tal", ha dit Goosdeel. 

L’any passat es va decomissar més cocaïna a la UE que qualsevol any precedent, més de 300 tones: a Bèlgica es van intervenir 96 tones, als Països Baixos, 72, i a Espanya, 49. Aquests tres països van concentrar gairebé el 75% de les confiscacions d’aquest estimulant, la majoria del qual arriba ja a través dels ports marítims en contenidors comercials. L’Observatori apunta que, a més de Rotterdam i Anvers, cada vegada se sumen més ports, entre els quals el de Barcelona. "Cada any entren 100 milions de contenidors i només se’n poden inspeccionar entre el 2% i el 10%. És fàcil que els delinqüents s’infiltrin", planteja l’informe. 

Cànnabis

Tensió per la venda de productes adulterats a "desprevinguts"

El cànnabis continua sent la droga il·legal més consumida a Europa i les quantitats de resina (816 tones) i herba (256 tones) intervingudes van assolir el seu nivell més alt en una dècada. Espanya va representar el 66% dels decomisos de cànnabis a la UE i el 74% de les intervencions de plantes notificades en pes. "Això evidencia la importància d’Espanya com a país de trànsit i producció de cànnabis", diu l’estudi.

L’informe d’enguany alerta que les regulacions per controlar-ne el consum són poroses perquè els reptes al seu voltant han evolucionat. Per exemple, ha crescut la preocupació sobre els productes derivats del cànnabis amb un contingut baix de THC, ja que s’estarien adulterant amb cannabinoides sintètics potents, fent-los semblar menys nocius del que són i venent-los indegudament a "consumidors desprevinguts". El focus de l’agència també s’estén als extractes i els comestibles en forma de llaminadures.

Drogues sintètiques

S'estanca la producció d'amfetamina per crear-ne de noves

Cada vegada hi ha una diversitat més gran de substàncies a l’abast i algunes vegades, adverteix Goosdeel, els consumidors ni tan sols saben quins productes consumeixen, ja que hi ha una tendència a l’alça a la barreja, sobretot de productes en format pols o pastilles. "Pràcticament tot allò que té propietats psicotròpiques pot aparèixer al mercat de les drogues, generalment mal etiquetat o barrejat", sosté. 

L’amfetamina és l’estimulant sintètic (creat al laboratori) que històricament s’ha consumit més a Europa, però ja hi ha indicis que ha augmentat el consum de metamfetamina i, més recentment, de catinones sintètiques o de MDMA. L’anàlisi de les aigües residuals indica que dos terços de les ciutats europees hi van detectar un augment dels residus de metamfetamina. Possiblement per això, el nombre de laboratoris d’amfetamines desmantellats a Europa es va mantenir constant (100) entre el 2020 i el 2021, però la quantitat de droga intervinguda va caure dos terços. 

Opioides

L'alta mortalitat de l'heroïna i la calma tensa del fentanil

L’heroïna continua sent l’opioide il·lícit més utilitzat a Europa i també la droga responsable d’una gran part de la càrrega sanitària atribuïda al consum de drogues. De fet, continua implicada en la majoria de les morts relacionades amb opioides, si bé els indicadors disponibles suggereixen que el consum d’heroïna es va mantenir estable el 2021 en comparació amb anys anteriors. Ara bé, la seva disponibilitat és molt elevada i l’any passat la quantitat d’heroïna decomissada als estats de la UE es va duplicar fins a les 9,5 tones. 

El 0,33% de la població de la UE, al voltant d’un milió de persones, va prendre opioides el 2021. Ara bé, els nous opioides sintètics, com els derivats del fentanil, tenen un paper "relativament petit" al panorama europeu en general, encara que susciten preocupació en regions com els països bàltics, on s’associen a un augment de les morts per sobredosi. "Encara que els problemes en aquest àmbit són relativament limitats, aquest grup de substàncies representa una amenaça i podria tenir una repercussió més significativa en la salut i la seguretat europees en el futur", alerta l’informe.

stats