SOCIETAT
Societat 06/09/2019

L’alcohol amenaça les festes de Menorca

Les institucions afronten el repte de lluitar contra la permissivitat social que convida els adolescents a beure

Iván Martín
3 min
Imatge del 'jaleo' d'aquest dijous.

MaóMaó celebra aquest cap de setmana les festes de Gràcia. Són les darreres festes patronals a Menorca. Els cavalls i la tradició popular en són -o n’haurien de ser- els protagonistes, i la pomada no hi falta. Però el consum d’alcohol i drogues per part dels adolescents s’ha convertit en una preocupació que constata la Memòria del Servei Coordinador de Drogodependències del Consell de Menorca. De les 417 persones que varen sol·licitar tractament l’any passat, el 29% ho va fer per l’alcohol.

Una de les conclusions de la Memòria és alarmant; un elevat percentatge de joves que demanen ajuda reconeixen que la seva primera experiència amb l’alcohol va ser a les festes patronals. Per això el Consell de Menorca impulsa la campanya ‘Millor sense alcohol’, una iniciativa dirigida a joves d’entre 12 i 18 anys que comença a les festes de Sant Joan i es perllonga fins a finals d’estiu. La prevenció i la conscienciació són, segons els agents implicats, les úniques vies per afrontar el problema.

Una campanya en positiu

La consellera insular de Benestar Social i Família, Bàrbara Torrent, explica que intenten “no emprar el terme ‘no’ perquè sona a prohibició”. “Hem treballat molt en la difusió de la campanya a través de les xarxes socials com a principal canal de comunicació dels joves. També organitzam tallers a les escoles i instituts, i xerrades de prevenció sobre l’alcohol i les drogues”, explica. Tot i que quan s’aborda aquest tema es tendeix a criminalitzar ràpidament els establiments que venen el producte, la consellera ho té clar: “És una qüestió que no solament implica bars, restaurants o supermercats, és un problema de tots i especialment dels pares, que són els primers que haurien de donar exemple”. L’alcohol és una droga de fàcil accés, socialment acceptada, tolerada, i sovint es perden de vista els riscos que implica consumir-ne de manera habitual i desmesurada, sobretot entre els més joves.

Torrent assegura que ha millorat la consciència social pel que fa a la venda de begudes alcohòliques a menors. “Em consta que el Govern balear pretén impulsar una iniciativa legislativa per regular el consum d’alcohol i altres drogues. També hi ha diverses ordenances municipals que ho regulen. En línies generals, l’actitud i la tolerància dels establiments en la venda a menors ha evolucionat bé”, afirma.

Així mateix, la consellera trenca una llança a favor dels empresaris. “En la majoria de casos demanen el document nacional d’identitat” a l’hora de vendre begudes als joves, “però també hi ha la picaresca que sigui un major d’edat qui acabi adquirint l’alcohol”. El departament de Benestar Social i Família del Consell de Menorca aposta per potenciar la prevenció, la consciència social, l’educació d’hàbits de vida saludable i els valors, amb el repte d’evitar que els joves tinguin la necessitat o la temptació de consumir.

Festes en què tot s’hi val

“Tot s’hi val” és la queixa més repetida pels responsables que vetlen perquè les festes patronals se celebrin sense sobresalts. La consellera lamenta que el context de bauxa tendeixi a “disculpar” actes com la ingesta d’alcohol per part de menors de 18 anys. “Parlam d’un sector poblacional que no l’hauria ni de tastar”, critica. El president de l’Associació d’Hostaleria i Restauració de Menorca, José Bosch, hi està d’acord. “No demonitzem els bars perquè els menors no acostumen a comprar les begudes en els nostres locals. Els preus que tenim per festes són el millor filtre”, assegura. I insisteix que, en cas de dubte, sempre demanen la documentació. “El problema són els supermercats”, deixa anar. En qualsevol cas, Bosch emfatitza la importància de la divulgació a les escoles i l’educació familiar; també carrega contra els pares: “Hi ha molts grups de menors que surten de casa amb la botella de litre i mig de pomada amb el consentiment dels pares, i és intolerable”.

Precisament aquest any, a les festes de Gràcia, l’Ajuntament de Maó ha decidit fer un canvi substancial en l’acte conegut com el ‘Volem vi’, el segon dia de festes, en què es llancen unes 200 botes de vi des del balcó del consistori. Aquest any les botes es llancen plenes de most, no de vi. Aquesta iniciativa pionera a Maó arriba després de l’experiència de l’Ajuntament del Castell, que ja ho va fer per les festes de Sant Jaume. “Quan tires una bota de vi no saps qui en serà el destinatari. Hi ha la possibilitat que aquesta acabi a les mans d’un menor”, diu el batle de Maó, Hèctor Pons. “Ningú no els obliga a variar la tradició, però som conscients de la problemàtica”, afegeix; “volem redactar prest el pla municipal de drogodependència, amb especial atenció al consum d’alcohol a la via pública i per protegir un col·lectiu vulnerable com els menors”. Així, mentre no es desenvolupi el pla municipal de drogodependències, i seguint les recomanacions de l’Estratègia Nacional espanyola sobre Addiccions 2017-2024, el Consistori de Maó deixarà de fomentar el consum d’alcohol des del balcó de la institució.

stats