Societat 06/10/2021

L'Ajuntament de Palma, disposat a apujar l'IBI dels pisos buits per incrementar-ne l'oferta

El portaveu municipal considera que l'acord entre Unides Podem i el PSOE "ens donarà eines per frenar els preus"

2 min
Les ajudes per al lloguer es podran sol·licitar fins al 15 de novembre.

PalmaEl portaveu de l'equip de govern a l'Ajuntament de Palma, Alberto Jarabo, s'ha mostrat disposat a apujar l'IBI dels pisos buits amb l'objectiu que els propietaris els lloguin o venguin al mercat, tal com proposa l'acord entre Unides Podem i el PSOE per tirar endavant una llei d'habitatge abans de final d'any. "Estam molt orgullosos de l'acord", ha dit el regidor de Podem, perquè "és importantíssim per a aquesta ciutat, on hi ha preus disparats per sobre de la mitjana".

Jarabo ha valorat en una roda de premsa aquest dimecres que la futura llei "ens donarà eines per frenar els preus", però ha considerat que encara volen esperar que s'aprovi per veure quin marge dona la norma als ajuntaments. L'acord, que es va fer públic dimarts, permetria als consistoris establir un recàrrec de l'IBI de fins al 150% per mobilitzar els habitatges buits. El portaveu, però, ha recordat que és una mesura que l'equip de govern palmesà (format pel PSIB, Podem i MÉS) es planteja des de la legislatura passada.

L'acord entre els dos socis del govern de coalició espanyol recull que els grans propietaris, és a dir, els que tenen deu habitatges o més, hauran de rebaixar el preu del lloguer d'acord amb l'índex de referència dels preus del lloguer que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va aprovar l'estiu passat. La mesura cerca rebaixar els preus dels lloguers de tots aquells contractes signats amb grans propietaris en zones declarades "tensades", una mesura que el portaveu de Cort també valora positivament.

La futura llei també implicaria retirar els "privilegis fiscals" dels grans tenidors d'habitatge. Pel que fa als petits propietaris, l'acord recull congelar els lloguers, així com un seguit d'incentius fiscals per rebaixar-ne el preu, segons expliquen les mateixes fonts. La normativa estatal també ha de servir com a paraigua jurídic perquè les comunitats autònomes i els ajuntaments puguin regular el lloguer a les zones tensades.

stats