Habitatge

Ajuda mensual de 250 euros per als joves i rebaixa dels lloguers: les mesures de l'Estat en habitatge

La nova norma estatal obligarà alguns grans propietaris a adaptar els preus a l'índex de referència

1 min
Vista aèria de Barcelona, que aquest dimarts ha demanat continuar aplicant la llei de lloguers.

MadridFinalment hi ha hagut acord per a una llei d'habitatge a l'Estat. Aquest dimarts POSE i Unides Podem han arribat a un acord per tirar endavant una llei d'habitatge abans d'acabar l'any, com recull el pla normatiu per al 2021. En concret, l'acord entre els dos socis del govern de coalició espanyol recull que aquells grans propietaris, és a dir, que tenen 10 habitatges o més, hauran de rebaixar el preu del lloguer d'acord amb l'índex de referència dels preus del lloguer que el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va aprovar l'estiu passat. La mesura busca rebaixar els preus dels lloguers de tots aquells contractes signats amb grans propietaris en zones declarades "tensades", segons expliquen fonts d'Unides Podem.

A més a més, l'acord també implicaria retirar els "privilegis fiscals" dels grans tenedors d'habitatge. Pel que fa als petits propietaris, l'acord recull congelar els lloguers, així com un reguitzell d'incentius fiscals per rebaixar el preu, expliquen les mateixes fonts. A més, s'ha acordat ampliar el parc d'habitatge públic de lloguer reservant el 30% de totes les promocions per habitatge protegit, la meitat del qual, és a dir, un 15% per a lloguer social. A més, per mobilitzar els habitatges buits els dos socis de govern han acordat un recàrrec de l'IBI de fins al 150% que podran aplicar els ajuntaments.

La normativa estatal també ha de servir com a paraigua jurídic perquè comunitats autònomes i ajuntaments puguin regular el lloguer a les zones anomenades "tensionades".

stats