Cort iniciarà un procés participatiu per determinar els usos de les galeries de la plaça Major de Palma

La iniciativa començarà d'aquí a una setmana i durarà dos mesos, però l'espai restarà tancat com a mínim fins a final del 2021

L'Ajuntament de Palma ha anunciat aquest dijous que d'aquí a una setmana iniciarà un procés participatiu que durarà dos mesos perquè entitats veïnals i comerciants determinin els usos que han de tenir les galeries de la plaça Major. L'equip de govern té clar que hi ha d'haver un ús comercial enfocat als residents i locals reservats per a petites i mitjanes empreses, a més de garantir un gaudi social, segons ha explicat la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol.

L'edil ha comentat que "de la mà de la ciutadania" es podrà concretar i matisar com han de ser aquests usos. "Tenim una oportunitat per desenvolupar activitats econòmiques i socials que diversifiquin l'economia", ha dit Truyol, que preveu disposar de les propostes ciutadanes a principi del 2021. Les aportacions seran analitzades per un jurat integrat per Cort, urbanistes, arquitectes i el teixit associatiu de Palma. La intenció és estudiar-ne la viabilitat des del punt de vista tècnic, jurídic i econòmic. 

Tot seguit començarà un concurs d'idees arquitectòniques i finalment es durà a terme l'execució del projecte, que la regidora preveu que pugui començar la tardor de l'any que ve, però ha advertit que "és un projecte de legislatura". Durant aquest temps l'espai restarà tancat. "El nostre objectiu és recuperar un espai fosc i degradat per rehabilitar-lo, recuperar-lo i posar-lo a l'abast de tothom".

El regidor de Participació Ciutadana, Alberto Jarabo, ha descartat que les galeries siguin una ampliació de l'actual aparcament subterrani. De fet, els galeristes de la plaça Major varen amenaçar Cort amb una demanda judicial si tirava endavant aquesta opció, que l'Ajuntament veia factible. A més, cal recordar que l'associació Palma XXI i l'Associació de Veïns de Canamunt i la Calatrava varen organitzar el juny d'enguany una jornada en què entitats ciutadanes i arquitectes varen afirmar que "Palma necessita polítics oberts a processos de col·laboració amb els veïns". 

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF