Societat 23/03/2021

L'Ajuntament de Palma convida el ministre Ábalos a conèixer "la crua realitat" de l'Oficina Antidesnonaments

La regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, adverteix que atenen una mitjana de dos desnonaments al dia

2 min
Desnonaments a Camp Redó

PalmaLa regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha convidat a través d'una roda de premsa el ministre de Transports, José Luís Ábalos, a visitar "la crua realitat" de l'Oficina Antidesnonaments de Palma, amb motiu del viatge que farà divendres a les Illes. "Li hem llançat aquests mesos missatges perquè fos conscient de la realitat dramàtica que viu Palma per les dificultats per accedir a un habitatge digne i pareix que no acaba d'entendre-ho", ha lamentat Truyol.

"Perquè es faci una idea: l'Oficina Antidesnonaments té una mitjana de 60 desnonaments cada mes. Això significa que tenim dos desnonaments al dia només a Palma", ha denunciat la regidora de Cort. Truyol també ha advertit que si "fa uns anys la crisi era per pagar les hipoteques, ara la immensa majoria –i des de fa mesos– es deu a la dificultat per pagar el lloguer". Davant això, reclama "actuar sobre els preus del lloguer".

A més, l'edil ha destacat que "en els darrers sis anys el preu de lloguer ha crescut un 55% només a Palma", fet que qualifica d'"insostenible", perquè "significa que el mercat està absolutament tensat i es basa en l'especulació". Tot això ha provocat que els casos que atén l'Oficina Antidesnonaments hagin pujat "un 80% el 2020 en comparació amb els rebuts els 2019".

Regular el preu del lloguer

Per fer front a aquesta situació, la regidora de Model de Ciutat apunta que "necessitam accions ràpides i contundents", sobretot en el cas de Palma, en què es "combinen una forta especulació en habitatge i una baixada dràstica d'ingressos de la majoria de famílies". Quant a les competències de l'Estat en aquest terreny, Truyol ha manifestat que cal que "es faci una aposta perquè la Llei de l'habitatge permeti una regulació del preu del lloguer a les zones tensades, com és Palma i certs barris en concret".

Per altra banda, la regidora també demana al govern espanyol que "allargui de forma indefinida la possibilitat que tenim ara d'aturar desnonaments amb un informe de vulnerabilitat". A banda d'això, Truyol considera que aquesta llei "ha d'atacar de forma clara els grans tenidors –la banca, els fons voltor i les grans empreses–, que són els grans responsables de la crisi de l'habitatge".

stats