Societat 31/08/2023

Així serà el sistema d'avaluació del curs 2023-2024 a les Illes Balears

L'ARA Balears ha tingut accés als esborranys de les resolucions que s'enviaran als centres, pendents de les aportacions finals de la Mesa Sectorial

3 min
Un dels esborranys del sistema d'avaluació del curs 2023-2024.

PalmaL'anunci del Govern que a partir d'aquest curs es retornarà a les notes numèriques, una demanda per part d'alguns docents i famílies, ja té la seva traducció escrita. L'ARA Balears ha tingut accés als esborranys dels criteris d'avaluació de Primària, ESO i Batxillerat per al curs 2023-2024. En els documents adjunts, que són la proposta de la Conselleria d'Educació i estan pendents de les aportacions de millores per part de la Mesa Sectorial, la principal novetat és que els alumnes i les famílies rebran una valoració en format numèric, a escala orientativa, durant les avaluacions del curs. En el cas de l'acta d'avaluació final, i per complir amb la LOMLOE, a partir de la nota numèrica es traurà una qualificació qualitativa, que és la que es reflectirà a l'expedient: insuficient, suficient, bé, notable o excel·lent. Als diferents informes d'avaluació (primera, segona i tercera/final) els centres indicaran la nota qualitativa, i al costat posaran la nota numèrica per aportar més informació a les famílies. Únicament en el cas de Batxillerat, en totes les avaluacions, així com en l'expedient i acta, s'introduirà una qualificació en format de xifra (de l'1 al 10).

De manera contínua, o a final de curs

Una novetat fa referència a la valoració de les competències específiques i les competències clau. Els docents podran decidir fer com fins ara, quan l'avaluació es feia de manera contínua i els pares podien accedir al llarg del curs a les valoracions dels seus fills. L'altra opció serà concentrar la valoració de tots els criteris únicament a final de curs. A més, ara els centres educatius podran triar entre emprar l'eina GestIB (eina de gestió de la Conselleria d'Educació) per introduir i fer les avaluacions, o una altra eina equivalent.

Segons informen fonts properes a l'elaboració dels documents, a la reivindicació d'alguns docents, que pretenien reduir la burocràcia que estan obligats a fer per avaluar els criteris LOMLOE, no se li ha donat una solució contundent. "Educació ha fet un canvi quirúrgic amb vista als docents i les famílies, que ara posaran o veuran un número en lloc d'una avaluació qualitativa, però els mestres, tanmateix, hauran de continuar fent quasi la mateixa feina que fins ara per avaluar amb els criteris LOMLOE, perquè és una llei d'obligat compliment", assegura una persona coneixedora de les minúcies dels esborranys. En aquest sentit, una altra font considera que "s'ha fet una operació de maquillatge amb vista, principalment, als pares, perquè puguin comprendre millor en quin punt de l'aprenentatge estan els seus fills, però res més".

Cal recordar que la implantació a les Illes Balears de la LOMLOE ha estat carregada de polèmica. Durant el curs 2022-2023, en què es va aplicar als cursos senars (primer, tercer i cinquè de Primària, primer i tercer d'ESO i primer de Batxillerat), els pares varen denunciar les dificultats per entendre els ítems d'avaluació de la LOMLOE, que donaven lloc a informes extensos. En la mateixa línia, una part dels docents i alguns sindicats varen protestar per com s'havia fet la implantació de la llei. Els docents varen haver d'aprendre a avaluar segons la nova legislació i canviar les seves metodologies i formes de treball, i un cop ho feren, explicar als pares com funcionaven els informes d'avaluació. El pacte de govern entre el PP i Vox incorpora la "suspensió de l'actual aplicació de la LOMLOE". Un fet, aquest, que no és possible, donat que és una llei orgànica, de rang superior i, per tant, d'obligat compliment per a totes les comunitats autònomes. De fet, enguany es continuarà amb la seva implantació als cursos parells, d'acord amb el calendari previst.

A continuació, es poden consultar els esborranys de les diferents etapes educatives:

 

Primària
ESO
Batxillerat
stats