Societat 26/03/2020

Agricultura presenta un pla de xoc d'1,85 milions d'euros per ajudar el sector primari davant la crisi del coronavirus

L'observatori dels preus funciona des de dimarts passat per tal de controlar-ne l'evolució i garantir l'abastiment de productes

Maria Llull
2 min
El pla de xoc del Govern està previst per als tres propers mesos

PalmaLa consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha presentat aquest dijous un pla de xoc per ajudar el sector agrari, ramader, pesquer i agroalimentari a fer front a la crisi del coronavirus. "Els productors tenen dificultats per donar sortida als productes frescos a causa de la baixa demanda i la cancel·lació de contractes amb la restauració i l'hostaleria", ha explicat De la Concha en roda de premsa. El pla inclou una bateria de mesures per valor d'1.850.000 euros.

Els objectius de les mesures que s'han aprovat són, a més de donar suport a tot el sector primari, assegurar l'abastiment d'aliments a la població i la seva viabilitat. Que les empreses tinguin liquiditat és una de les prioritats de la Conselleria, tant a través del Fogaiba, organisme que incrementarà el ritme de les resolucions, com en coordinació amb l'Isba. Les actuacions del pla abasten el sector de la pesca, el ramader, el dels lactis i l'hortofructícola.

També es preveu un observatori de preus per vigilar-ne l'evolució i controlar l'abastiment de productes. Aquesta eina va començar a funcionar dimarts passat, amb un equip de sis persones, dues de les quals faran el seguiment dels preus dos pics per setmana, tant a grans superfícies com a botigues i mercats municipals de Palma. Els preus que es vigilaran seran els de la fruita, la verdura, els ous, el peix, la carn i els productes bàsics.

El sector pesquer té una partida de 400.000 euros, que es destinaran a mantenir la llotja de Palma i proporcionar liquiditat a les embarcacions que continuïn actives. En el cas de la ramaderia (ovina, porcina i bovina), el pla també preveu 400.000 euros per assegurar el manteniment dels preus i facilitar que la carn es pugui emmagatzemar i congelar. La Conselleria aportarà 250.000 euros al sector dels lactis, per comercialitzar i emmagatzemar llet, així com per al manteniment dels preus.

Per a les fruites i hortalisses s'ha previst una partida de 600.000 euros, els quals es destinaran a la compra alimentària pública, l'exportació de la patata i una línia de subvenció destinada al sector del vi. De la Concha ha explicat que es crearà una plataforma única de venda per donar sortida al producte local. El pla també inclou l'ampliació de la partida d'assegurances agràries per valor de 100.000 euros.

La consellera ha explicat que aquest pla de xoc s'anirà aplicant "de manera progressiva" els pròxims tres mesos, a l'espera també del paquet de mesures globals per a tots els sectors productius de les Balears. A més, es farà una campanya de comunicació per fomentar el consum de producte local. "La gent ha respost quan les coses s'han posat difícils i cal animar-la perquè continuï", ha dit De la Concha. "Aquest sector depèn de la nostra consciència com a consumidors, i triant producte local ajudam a no deixar ningú enrere", ha afegit. De la Concha ha qualificat d'herois els pagesos, pescadors i ramaders, perquè "han posat l'interès general per damunt del seu".

stats