Societat 01/06/2022

Els agricultors de sa Pobla i Muro produeixen més de 1.600 tones de patates cada any

Aquest petit sector de la pagesia mallorquina genera 100 llocs de feina directes i 150 d'indirectes

ARA Balears
2 min
Una explotació agrícola de sa Pobla.

PalmaEl Consell de Mallorca ha explicat aquest dimecres que els agricultors de sa Pobla i Muro concentren 1.600 hectàrees dedicades al cultiu de la patata, amb una producció anual que supera les 1.600 tones. Segons han detallat a través d'un comunicat, aquesta producció es destina tant a l'exportació i al mercat intern i té un valor proper als 20 milions d'euros. A més, aquest petit sector de la pagesia mallorquina genera 100 llocs de feina directes i altres 150 indirectes.

Aquestes xifres s'han fet públiques durant la visita de diversos membres del consell insular a quatre portals exportadors de patata de sa Pobla, on la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha recordat que la institució insular és al costat del sector primari i ha valorat la feina de suport i promoció que fan. Entre d'altres, Cladera ha destacat l'increment fins a dos milions d'euros de la partida anual d'ajudes directes a empreses, entitats i ajuntaments que fomenten l'economia de Mallorca i el producte local, així com la difusió del producte local pels canals turístics.

"Vull destacar la valentia i capacitat de lluita del sector primari de Mallorca i en aquest cas de sa Pobla, amb uns pagesos i pageses que, malgrat les dificultats, com ara són el Brexit, l'augment del cost del transport i les conseqüències econòmiques de la guerra, sempre han tirat endavant", ha assegurat la presidenta del consell insular durant la seva visita. En aquest sentit, ha remarcat que "set de cada deu patates que Espanya exporta al Regne Unit són de sa Pobla, unes xifres que posen de manifest que, a més de ser un producte d'una qualitat excel·lent, representa un sector estratègic per a sa Pobla i per a Mallorca".

Cladera ha remarcat que el Consell participa activament en el projecte de TIRME, FINHAVA, que fomenta el consum de producte local als establiments hotelers de Mallorca i la reutilització dels residus orgànics en l'adob de nous cultius. Cladera ha destacat que també beneficiarà els pagesos i producte local el projecte 'Tanca el cercle', que preveu construir cinc plantes de tractament de matèria orgànica que produirà compost ecològic que donarà una empenta al sector primari per l'abaratiment de costos que comportarà. A més, ha recordat que s'ha fet una nova convocatòria d'ajuts Leader amb una dotació de 350.000 € per al sector primari a través de Mallorca Rural, ajudes que arriben directament a petites empreses, emprenedors i cooperatives.

D'altra banda, la presidenta ha recordat que la nova llei turística aprovada ahir al Parlament preveu que els establiments turístics incorporin almenys un 3% de producte local en la seva oferta, i incentius i beneficis per als establiments que incloguin producte local, ecològic o amb denominació d'origen en els seus menús.

stats