Societat 19/02/2020

L'informe tècnic de la Comissió Balear de Medi Ambient rebutja l'ampliació de la terminal de Son Sant Joan

Aquest dijous s'haurà d'aprovar, encara que caldrà que sigui ratificat la setmana que ve en un altre ple

K. O.
2 min
L'aeroport de Son Sant Joan. / ARA BALEARS

PalmaLa Comissió Balear de Medi Ambient debatrà aquest dijous l'aprovació d'un informe tècnic sobre el projecte d'ampliació de la terminal de l'aeroport de Palma que és desfavorable, segons ha avançat el GOB, que és membre del comitè i ha tingut accés a la proposta. La decisió no és definitiva perquè, encara que s'aprovi, la setmana que ve haurà de ser ratificat en un altre ple, però la portaveu de l'entitat ecologista, Margalida Ramis, confia que en els dos casos es voti a favor de l'informe que rebutja un dels quatre projectes presentats per Aena, com ha explicat a l'ARA Balears.

L'informe, segons han informat els ecologistes, assenyala que l'estudi d'impacte ambiental de l'empresa preveu un increment anual de les operacions aèries sense avaluar ni quantificar la massificació durant els mesos d'estiu. També estableix que Aena no té en compte l'actual saturació dels accessos a l'aeroport i els problemes de mobilitat que generaria l'ampliació del nombre de places d'aparcament i l'increment d'usuaris.

El GOB també destaca que l'informe tècnic de la comissió diu que Aena no ha avaluat ni quantificat les repercussions que tindrà el projecte sobre els recursos naturals, la població i la mobilitat. A més, el mateix document estableix que el projecte de l'empresa aeroportuària "segueix un model de desenvolupament insostenible, amb un creixement continu de les infraestructures per poder anar sumant més trànsit aeri". El text afegeix que tot això suposa un "esgotament" dels recursos naturals i un increment de la contaminació atmosfèrica i acústica.

De fet, aquest mateix dimecres els grups parlamentaris d'Unides Podem, MÉS per Mallorca i PSIB-PSOE han presentat el contingut d'una proposició no de llei (PNL) per rebutjar l'ampliació de l'aeroport. D'altra banda, els ecologistes han recordat que el Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears (LINCC-UIB) va manifestar aquest dimarts que s'oposa i rebutja "totalment" les obres d'ampliació que vol fer Aena, perquè "agreujaran" l'escalfament global.

Cal tenir en compte que Aena preveu que el 2025 passin per l'aeroport de Palma quatre milions més de passatgers que el 2019 i que el nombre d'avions s'incrementi en 30.000, segons l'estudi d'impacte ambiental que va fer l'empresa pública per tirar endavant el projecte d'ampliació de Son Sant Joan, destinat a atendre el trànsit aeri previst. Aena, malgrat tot, va negar fa unes setmanes a l'ARA Balears que les obres haguessin de dur més avions a Son Sant Joan i que es fes cap ampliació. En aquell moment, però, l'empresa no va explicar que les obres es fan perquè l'ens preveu que hi arribin 30.000 avions més amb remodelació o sense.

stats