Societat 17/02/2020

'No més avions!' inicia una campanya d'al·legacions contra les obres d'Aena a Son Sant Joan

La plataforma contrària l'ampliació de l'aeroport de Palma vol demostrar que la societat mallorquina rebutja els projectes

Ara Balears
2 min
Les empreses critiquen Aena per tancar les portes a la cogestió de Son Sant Joan

PalmaLa plataforma 'No més avions!', contrària a l'ampliació de l'aeroport de Palma, ha iniciat aquest dilluns una campanya d'enviament d'al·legacions a Enaire, el gestor de la navegació aèria d'Espanya, que depèn del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del govern espanyol. L'objectiu, segons informen en un comunicat, és mostrar el rebuig de la societat mallorquina als projectes que vol fer Aena a Son Sant Joan.

Malgrat que consideren l'exposició pública dels projectes una "farsa", els activistes comenten que aprofitaran l'ocasió per demostrar que la població de l'illa hi està en contra. Les al·legacions es podran enviar telemàticament a través de la web de la plataforma i durant les dues pròximes setmanes muntaran diverses paradetes perquè es puguin signar de manera presencial. El termini per enviar al·legacions finalitzarà el dilluns 2 de març de 2020.

Entre els motius pels quals fan aquesta campanya, assenyalen que Enaire "demostra poca predisposició per canviar els projectes perquè s'estan licitant" i que l'augment del trànsit previst afectarà negativament la salut dels veïns i veïnes de l'aeroport, a causa de l'increment del renou i de la petjada acústica. També indiquen que no es contempla fer cap estudi sobre la càrrega humana que pot suportar Mallorca i creuen que el model turístic de les Illes mostra símptomes d'haver tocat sostre. A més, recorden que els governs espanyol i balear han declarat l'emergència climàtica i per això han de reduir les emissions contaminants.

El 13 de febrer, el conseller de Mobilitat, Marc Pons, va assegurar després d'una reunió amb representants d'Aena que l'empresa "reformularà" els projectes per complir les propostes de l'Executiu balear i que els tècnics de la Conselleria faran un seguiment "exhaustiu" de les obres. El director de l'aeroport de Palma, Tomás Melgar, va insistir que les obres d'Aena no implicaran en cap cas un increment de la capacitat de Son Sant Joan i que només serviran per millorar la qualitat del servei. Preguntat per aquest diari respecte del document en què l'empresa admet que les obres a l'aeroport sí que augmentaran el nombre de passatgers i vols, Melgar va respondre que "potser en alguns documents no estava ben explicat".

Cal tenir en compte que Aena preveu que el 2025 passin per l'aeroport de Palma quatre milions més de passatgers que el 2019 i que el nombre d'avions s'incrementi en 30.000, segons l'estudi d'impacte ambiental que ha fet l'empresa pública per tirar endavant el projecte d'ampliació de Son Sant Joan, destinat a atendre el trànsit aeri previst. Aena, però, va negar fa unes setmanes a l'ARA Balears que les obres haguessin de dur més avions a Son Sant Joan i que n'implicassin cap ampliació. Llavors, l'empresa no va explicar que les obres es fan perquè l'ens preveu que hi arribaran 30.000 avions més, amb remodelació o sense.

stats