Societat 10/11/2021

Les activitats de lleure a Mallorca triomfen entre els joves malgrat el covid

Enguany hi ha hagut 2.230 participants més que el 2019, i només 154 de 41.389 s'han contagiat de coronavirus a l'estiu

2 min
Infants en un capus d'estiu durant la pandèmia del coronavirus

PalmaEl segon estiu amb pandèmia no ha interromput les activitats de lleure que s'organitzen cada any a Mallorca, ans al contrari. Enguany hi ha hagut 41.389 participants, 2.230 més que el 2019, quan no hi havia coronavirus. D'aquests, només 154 s'han contagiat, segons dades de la Direcció Insular de Participació i Joventut del Consell de Mallorca. Pel que fa al personal educatiu, tan sols 58 dels 3.286 que han format part de les activitats han emmalaltit.

Les bones xifres són una mostra de l'efectivitat dels protocols i mesures de prevenció que han pres les entitats organitzadores, segons una anàlisi feta per Participació i Joventut, en què s'afirma que les activitats són un espai segur contra el coronavirus. En l'informe, es recorda, però, que les mesures han estat rígides, perquè la detecció d'un sol cas de covid-19 podia suposar el confinament d'entre 20 i 50 persones participants.

Els protocols han funcionat, gràcies, entre altres coses, a l'ús de les mascaretes i a l'organització en grups estables de convivència, segons la institució insular. Aquest estiu, i malgrat l'alta incidència de coronavirus a Mallorca, no s'ha cancel·lat cap activitat, només s'han confinat diferents grups estables de cada una de les activitats afectades.

La incidència del covid-19 ha estat en una proporció major a les escoles d'estiu (33%), seguides dels campus esportius (36%). La resta d'activitats de manera conjunta no tenen una incidència significativa (4,2% en total) i als camps de voluntariat i a les marxes per etapes no s'ha detectat cap cas positiu.

Més inspeccions, però menys sancions

D'ençà que es varen transferir les competències de joventut i lleure al Consell de Mallorca a final de 2018, el nombre d'inspeccions a activitats de lleure educatiu no ha deixat d'augmentar. Un fet destacable, però, és que aquest increment no ha anat acompanyat d'un increment en l'obertura d'expedients sancionadors. D'acord amb les dades de les 52 inspeccions fetes, només 17 activitats (32,6) podrien arribar a derivar en procediments sancionadors una vegada finalitzi la instrucció, mentre que, els anys 2020 i 2019, el percentatge es va incrementar fins al 54% i el 66,6%, respectivament.

stats