La UIB impulsa el seu primer curs d'especialista en Memòria Democràtica

Fins ara, no existeix cap estudi propi ni oficial en aquesta matèria a la universitat

La UIB oferirà un curs d'Especialista Universitari en Polítiques i Recerca en Justícia de Transició i Memòria Democràtica. El Consell de Govern ha acordat aquest dilluns, a proposta de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, autoritzar una subvenció directa de fins a 50.000,00 euros a favor de la universitat per crear aquest títol.

Aquest títol propi, impulsat per la UIB amb la col·laboració de la Direcció General de Memòria Democràtica, reconeixerà 36 crèdits europeus per a l'any acadèmic 2020-2021 i tindrà una duració de nou mesos de sessions presencials, des del 29 d'octubre de 2020 fins al 27 de març de 2021, a més de la presentació del treball final els mesos de juny i juliol.

Aquesta nova titulació cerca donar resposta a una demanda social creixent, "ja que la ciutadania es mostra cada vegada més implicada i participativa en els actes derivats de la promoció de la veritat, la justícia i la reparació", explica el Govern en un comunicat. Fins ara, no existeix cap estudi propi ni oficial en aquesta matèria a la UIB, ni tampoc cap assignatura que tracti la qüestió des d'una perspectiva interdisciplinària.

Els estudis estan dissenyats per a un mínim de 12 alumnes, i combinen una visió global del fenomen polític i una altra centrada en Espanya i en les Illes Balears. L'objectiu és poder tractar problemes que s'estan resolent a altres parts del món i de les quals es poden extreure bones pràctiques que es podrien aplicar a l'Arxipèlag. Amb aquesta finalitat, es contextualitzaran els fenòmens que són comuns en situacions de transició política i s'oferiran eines per afrontar-los a partir d'un enfocament pràctic.

El personal acadèmic que impartirà aquest curs d'aquest curs serà personal de la UIB i d'altres universitats de l'Estat. També es comptarà amb la participació d'experts i professionals en l'àmbit internacional, referents i pioners en matèria de memòria democràtica i la recerca de la veritat, la justícia i la reparació a escala mundial.

D'altra banda, es preveu que es puguin acordar convenis amb els consells insulars, els ajuntaments, les associacions memorialistes, les associacions de víctimes i les entitats acadèmiques per estudiar i conèixer els fets esdevinguts a les Balears entre la Segona República i l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia.

També es constituirà una comissió formada per un representant de la Fundació Universitat  -Empresa de les Illes Balears (FUEIB), un representant de la UIB i dos representants de la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització amb l'objectiu de fer un seguiment periòdic d'aquest nou estudi propi.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF