Tots els sindicats sanitaris reclamen un complement d'insularitat com el de les Canàries

Reclamen als grups parlamentaris un plus per captar i fidelitzar professionals

Asseguren que representen la totalitat dels 15.000 treballadors sanitaris de les Balears. I és que tots els sindicats amb representació a la junta de personal reclamen una sola cosa: l'increment d'un complement salarial per compensar el cost d'insularitat.

Es volen equiparar a les illes menors de Canàries on, per posar un exemple, el govern autonòmic paga fins a 561 euros mensuals per la insularitat d'un treballador sanitari a Lanzarote, a més de la repercussió dels triennis. A Balears, la mateixa persona cobraria un plus de 83 euros.

Allà la mesura es va implantar l'any 1976 per evitar la fuita de professionals, "ara toca a les Balears", asseguren. "Ara tenim una realitat de manca de treballadors que és la mateixa que ells tenien llavors, a més de la doble insularitat i un nivell de vida més elevat", recorda el portaveu del Sindicat Mèdic, Miguel Lázaro, que suggereix que l'incentiu es tingui en compte dins el REB.

La reclamació del sector no és nova i la manca de sanitaris és un clàssic que atribueixen a l'elevat cost de vida de l'Arxipèlag. "No tenim ni IRPF bonificat, ni plus d'insularitat compensatori ni REB", afegeix la representant d'UGT, Maria José Cordero.

Aquest dimecres s'han reunit amb representants parlamentaris de tots els partits polítics per recordar que la Cambra havia aprovat dues iniciatives (proposicions no de llei l'any 2011 i 2018 respectivament a proposta d'UGT) en aquest sentit, però encara no s'ha fet res.

Hàbils negociadors, els sindicats recorden que el PSIB, partit al Govern, hi estava d'acord i es posen una data límit per reclamar, el 26 de maig, dia d'eleccions autonòmiques, i ja anuncien que si no els escolten, hi pot haver mobilitzacions.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF