Els GOB, Terraferida i la Federació de Veïnats veuen amb bons ulls la prohibició de llogar pisos turístics a Palma

Els ecologistes recorden que la proposta de l'Ajuntament era el mínim irrenunciable de l'acord del ple

Les associacions ecologistes Terraferida i el GOB Mallorca s'han mostrat satisfets per la nova proposta anunciada dilluns per l'Ajuntament de Palma de prohibir el lloguer turístic als habitatges plurifamiliars de tota la ciutat.

Joaquín Valdivielso, membre de Terraferida, ha explicat que han rebut la notícia molt favorablement i que la consideren "una solució lògica al problema de saturació turística" que pateix Palma des de fa uns anys. Així i tot, Valdivielso es demana "fins a quin punt funcionarà aquesta mesura, fins al punt en què s'apliqui la llei".

Margalida Ramis, portaveu del GOB Mallorca, ha considerat que la proposta era "el mínim dels mínims". L'entintat es mostra "contenta" però insisteix que era "el mínim irrenunciable" que esperava. "Hi havia hagut un acord del ple i s'havia de complir", afirma Ramis. Segons la portaveu del GOB, ja hi ha una oferta prou suficient d'allotjament en cases, més de 92.000 en tot Mallorca, i per aquest motiu els ecologistes demanen que no es donin més llicències, ni d'habitatges unifamiliars. "Per cada plaça nova que es vulgui se n'haurien de donar dues de baixa, de qualsevol modalitat", afirma. 

La portaveu del GOB ha destacat que no partim de zero, que ja hi ha una oferta de lloguer turístic prou important i per això demana que no s'ofereixi ni una plaça de lloguer turístic més de cap tipus. Abans de la mesura anunciada ahir, s'havien concedit noves llicències d'habitatge de vacances dins Palma, en barriades com Son Sardina i El Terreno, explica Ramis.

El president de la Federació de Veïnats de Palma, Joan Forteza, també ha valorat positivament la proposta de l'Ajuntament, que ha descrit com "una molt bona notícia per a Palma". Forteza ha recordat que la zonificació de Palma s'ha produït gràcies al treball conjunt de vint entitats de la ciutat i el suport de 6.000 ciutadans, que es varen comprometre amb la seva signatura. "Va ser un dels treballs de camp més importants que hem dut a terme, ja que vàrem entrevistar 8.000 persones, de les quals 6.000 signaren la proposta ciutadana".

"La nova proposta respon a un interès general i no a interessos particulars, com poden ser els d'Habtur i Pimeco", ha dit Forteza, i ha volgut remarcar que "no es tracta d'una política discriminatòria, sinó igualitària". "Per a l'estranger que té interès per llogar o per comprar una casa és el seu segon habitatge, mentre que bloqueja l'accés al resident, per al qual és un primer habitatge", ha destacat.

EDICIÓ PAPER 13/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF