Salut està a l'espera de Madrid per finançar el 100% d'un fàrmac que evita el contagi de la sida

Segons ha informat la Conselleria de Salut, la idea és que s'administri a través de centres comunitaris, com poden ser els CAITS, perquè són llocs de fàcil accés 

La Conselleria de Salut vol finançar el 100% del PrEp, un fàrmac que evita el contagi del virus de la sida. Aquest medicament es consumeix abans de mantenir les relacions sexuals i així evita el contagi de la malaltia, tot i que no protegeix l'usuari d'altres malalties de transmissió sexual. 

La pastilla que prevé el VIH, en punt mort

Aquesta iniciativa està a l'espera que la Comissió de Salut Pública del Ministeri (que considera que la mesura és recomanable) identifiqui les persones susceptibles de rebre aquest medicament preventiu per poder calcular el nombre d'usuaris i la quantitat de fàrmac requerida per poder cobrir les necessitats. A partir d'aquestes dades, el Ministeri acordarà els preus amb les farmacèutiques.

Segons ha informat Salut, el fàrmac es pot prendre de manera continuada o esporàdica i, a través de la prescripció, els metges podran identificar els pacients i fer un seguiment del seu estat de salut. La idea, segons han informat, és que s'administri a través de centres comunitaris, com poden ser els CAITS, "perquè són llocs de fàcil accés". 

Les Balears és la comunitat de l'Estat amb el percentatge més alt de malalts afectats pel virus del VIH. El nombre d'habitants infectats  duplica la taxa estatal –de 7,26 casos de infectats per cada 100.000 habitants– i arriba a 14,61, segons dades actualitzades el juliol passat. Actualment existeix un genèric que ha demostrat ser eficaç i de preu assequible per evitar els contagis.

Res de condó amb una pastilla anti-VIH?

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF