QUÈ ES COU?

Pinzell, un nou temple de la nova cuina menorquina

El Pinzell, dels germans Torrent Vivó, va ser escollit per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Balears com a restaurant revelació en els seus premis a Menorca. Des de llavors, malgrat haver de tancar, com molts, per mor de la covid-19 i no obrir de nou les portes fins al juliol, aquest estiu ha estat la progressió i consagració d’aquest establiment, que s’ha convertit en un dels nous temples de la nova cuina menorquina. Amb Joan Salord als fogons, ens ofereix una passejada per la cuina d’autor, la cuina fusió i aquesta nova cuina menorquina, sense deixar de banda la cuina d’arrels, que és gairebé sempre present en els seus menús de migdia, que són per tenir molt en compte a la capital del Ponent de l’illa.

A més de la bona cuina, el Pinzell destaca per la seva col·lecció d’art familiar. De fet, el nom és un homenatge als tres grans artistes de la família: Pepe Torrent Prats, l’avi, un dels grans mestres impressionistes que han donat les Balears al segle XX; Carmeta Vivó Saura, la mare, un dels grans exponents nacionals del naïf i amb trajectòria internacional, i Torrent Vivó, el recordat Pepe Torrent, que ens va deixar en plena joventut i creativitat, època en què ja era considerat una de les grans figures de la pintura menorquina del XXI. Les seves obres omplen les parets del restaurant de la plaça dels Pins de Ciutadella, on les nits d’estiu, però, es pot gaudir també de la seva terrassa exterior, plena de vida i ambient mediterrani.

Propostes gastronòmiques

Si ens centram en les seves propostes gastronòmiques, veurem que la seva carta és completa, cosmopolita, que fa una aclucada d’ull a l’alta gastronomia i també a la cuina marinera i mediterrània, la del Mare Nostrum, que es viu i es tasta a Menorca.

Com a recomanacions, els seus mossets de salmó, refrescants i nòrdics a la vegada; el seu timbal d’ànec amb tomàtiga de Menorca confitada i formatge de cabra, una de les creacions de Salord que no ens deixa indiferent; com tampoc ho fa el carpaccio de vedella de Menorca amb un toc oriental de soia, llima i fines làmines de formatge vell de Menorca, o el seu pop a la brasa. Les tapes com a entrant també tenen el seu exponent en les patates braves amb tocs de brasa i els ous estrellats amb sobrassada a la seva manera. Com a plat de nova cuina menorquina, les pilotes de rajada amb salsa d’avellana, un plat que ben bé podia haver fet el mateix fra Roger a la cuina del convent de Sant Francesc, que està a un parell de centenar de metres del restaurant Pinzell.

Com a entrants, els seus canelons de carabassó a la menorquina amb crema de formatge i confitura de tomàtiga són sensacionals, com també s’han de tastar els raviolis de melicotó amb gamba vermella de Ciutadella i iogurt grec.

Si sou amants dels arrossos, us recomanam l’arròs negre amb sípia i gambes vermelles de Ciutadella. Segur que queda en la vostra memòria gustativa.

Els amants del peix potser trobaran massa curta la seva proposta, però a la vegada atractiva. Calamar ple a la menorquina amb gambes vermelles de Ciutadella, salsa d’avellana i puré de monyaco (moniato); els medallons de rap damunt llit d’arròs negre i crema d’alls tendres; i per als amants del bacallà, el bacallà confitat acompanyat d’un carpaccio de gamba vermella amb salsa de celiandre, ostres i llima. Tota una fusió de cuines i de sabors que el fa espectacular. Demanau també, per encàrrec, si tenen peix fresc de Menorca del dia i que us el facin al forn amb patates.

Els amants de la carn poden gaudir del seu rellom de vedella menorquina amb reducció de Porto; el bracet de be cuinat a baixa temperatura; una espectacular porcella desossada amb puré de poma i no desmereix l’entrecot de vaca vermella menorquina amb núvol fumat.

Les postres són potser un gran homenatge a la cuina menorquina d’arrels, un exemple del que hauríem de trobar a moltes cartes de restaurants de l’illa, com pot ser el menjar blanc, la tortada d’ametlles menorquina, la greixera de monyaco amb gelat de mel i un pastís de formatge de Menorca amb sostre de confitura de meló i acompanyat d’una quenelle de gelat de figat.

Innovació, tradició, cuina cosmopolita i nova cuina menorquina van de la mà al restaurant revelació de Menorca d’enguany: Pinzell, a Ciutadella.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF