LLENGUA
Societat 01/12/2017

El PSIB del Mercadal, contra el català com a requisit a la sanitat

Els socialistes donen suport a la moció presentada pel Partit Popular

Ivan Martín
2 min
El batle, Francesc Ametller, no vol que el català sigui requisit a la sanitat.

Es MercadalUna moció presentada en el darrer ple duit a terme al Mercadal ha estat el detonant per posar de manifest la disparitat de criteri a les files socialistes. L’equip de govern municipal va aprovar la moció del Partit Popular relativa que la llengua catalana sigui un mèrit i en cap cas un requisit. El batle, Francesc Ametller, va assegurar que “si Menorca disposàs d’un sobrant de metges que volguessin venir a fer feina a l’illa, la nostra posició seria una altra, però no és el cas. Vull que m’atenguin en català, en cap moment no menyspream l’idioma, però primer de tot és que hi hagi professionals que ens curin, i si aquest requisit implica no disposar-ne, no és correcte. Hem preferit l’opció que beneficia els ciutadans”.

PSIB Menorca

La decisió de l’equip de govern socialista contrasta amb el posicionament del PSOE Menorca, que tant en l’àmbit municipal com en l’àmbit insular ha mostrat el seu suport a la Llei aprovada al Parlament balear. De fet, la vicesecretària de la formació i diputada autonòmica, Maria José Camps, admet que “la decisió al Mercadal ens ha agafat per sorpresa. Això demostra que hi ha diferents opinions i disparitat de criteris a les files socialistes, però òbviament a Menorca estam a favor de protegir la nostra llengua, ja que és un dret fonamental que tenen els ciutadans. A més a més, cal recordar que la llei aprovada pel Parlament preveu tots els escenaris i que, en l’hipotètic cas de necessitar algun especialista, la normativa preveu que es contracti un professional sense necessitat de parlar català. En qualsevol cas, s’ha de remarcar que donam dos anys de marge per obtenir la certificació, temps suficient per adaptar-se a la plaça laboral”.

Per interès

Per la seva banda, el portaveu de l’Entesa pel Mercadal, Damià Coll, no pot amagar tampoc la seva “sorpresa” per una acció de govern que, segons el líder de l’oposició, “intenten suavitzar una mica amb esmenes, però en realitat aproven el gruix d’una moció presentada pels populars que en altres municipis i al Consell ha estat rebutjada pel mateix partit”. L’Entesa va votar en contra de la moció, però adverteix que “no és la primera vegada que el PSOE i el PP arriben a acords en determinades qüestions. Tant és així que tenim la sensació que Francesc Ametller dona suport a propostes dels populars a canvi de rebre el vot favorable i poder tirar endavant altres aspectes del dia a dia de la institució com els pressupostos. Per nosaltres, es tracta d’una maniobra de l’equip de govern, perquè, si no és així, no s’entén i l’única explicació és que estan en minoria i han de menester ajuda”.

Ametller s’afegeix al director de l’Àrea de Salut de Menorca, Antoni Gómez Arbona, que fa uns dies també es va posicionar en contra del fet que el català sigui obligatori per als professionals sanitaris. Gómez Arbona entén que el requisit suposa un impediment més, afegit a d’altres com la doble insularitat, i va assegurar que l’arribada de professionals és un problema per a la sanitat pública menorquina.

stats