Tomeu Català publica 86 històries a cor obert sobre les addiccions

El fundador i president de Projecte Home presenta a Palma el llibre 'I si decidesc viure?', basat en la seva experiència vital

Tomeu Català, fundador i president de Projecte Home, ha presentat aquest dimarts a Palma el seu llibre 'I si decidesc viure?', un compendi de 86 històries relacionades amb el món de les addiccions que ha escrit "perquè m'hi han empès", però sobretot per ajudar les persones que el llegeixin.

L'autor ha estat acompanyat en la presentació que s'ha fet al CaixaForum per tres empresaris compromesos amb la fundació que presideix:  Ferran  Rodés, vicepresident del grup  Havas   Media  i president del consell editorial del diari ARA; Pere Pasqual, administrador de la cadena hotelera Viva Hotels, i Paula Serra, directora de programes audiovisuals del Grup Serra. L'editor del llibre, Antoni Pons, de Disset  Edició , ha introduït els participants a l'acte.

Segons Pons, "el llibre és un homenatge a tots els valents que en un moment concret decideixen viure i tenen la valentia de demanar ajuda" per sortir del món de la droga. Per a Català, la publicació i Projecte Home existeixen "perquè molts han decidit viure".

L'autor ha explicat que no s'ha volgut quedar en l'anècdota i que ha evitat contar "historietes", de manera que els noms de molts dels personatges que apareixen al llibre no són reals. Fins i tot ha reconegut entre el nombrós públic que ha assistit a la presentació diverses  persones que protagonitzen  alguns d els seus relats .

Per la seva banda, Rodés ha recordat una frase de Borges que deia que el nostre propòsit a la vida  és  "ser justos i ser feliços", destacant la tasca de Català per aconseguir aquests objectius. Rodés ha recordat que "la droga és una indústria terrible" contra la qual és molt complicat lluitar.  Això no obstant , segons l'empresari no estam perduts "perquè hi ha homes com  Tomeu  Català". El president del consell editorial del diari ARA ha destacat que el valor de Projecte Home rau en les vides que ha rescatat i ha assegurat que el llibre ens presenta històries "explicades des de l'amor i la  intel·ligència  pagesa".

I si decidesc viure?

El llibre està dividit en 86 breus capítols, independents, però amb un nexe comú: la vivència de paraules i fets a Projecte Home. Tomeu Català ens presenta  les seves reflexions des de la filosofia i l'experiència de més de 30 anys de permanència diària i convivència amb els milers d'usuaris, familiars, equips de professionals, voluntaris, entitats socials i institucions religioses i polítiques.

Els capítols es poden llegir sense cap ordre, cadascun és independent, sorgit dels 'inputs' que la vida ha donat a l'autor. La seva intenció és que serveixi d'ajuda a qui la necessiti. No només a aquells que viuen dins o prop del turbulent món de les addiccions, sinó també a tota persona que es trobi en un procés de creixement i maduració.

La majoria dels capítols estan basats en algun personatge o situació que  dona  peu a una sèrie de reflexions de l'autor. La reina Sofia protagonitza uns dels capítols per la seva contribució a Projecte Home, mentre que algun és més personal, com el que relata la  travessa  del desert que va viure l'autor en un moment de la seva vida.

La recaptació del llibre coeditat per Projecte Home Balears i Disset  Edició  es destinarà íntegrament a Projecte Home. Hi ha  una edició  en català i castellà i se n'està preparant la versió en anglès.

Pere  Pasqual, una de les persones que més han insistit que Català plasmàs en un llibre les seves vivències, ha destacat la importància de Projecte Home, que rep a l'any prop de 1.500 nous ingressos, dels quals entre un 60% i 70% aconsegueixen deixar les drogues gràcies als programes de la fundació.

D'altra banda, Paula Serra ha confessat que la seva col·laboració amb Projecte Jove l'ha fet més bona persona i ha  comentat  que  Tomeu  Català "és una persona extraordinària que ens fa sentir a tots extraordinaris". L'empresària ha indicat que el llibre està format per moltes capes que ens ofereixen distintes perspectives del món de les addiccions: l'estadística, l'educativa, la d'autoajuda i la històrica. "També és un repàs a la biografia més íntima de  Tomeu  Català", ha afegit.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF