VINYÒVOL

Novells de Santa Maria

La XVI Festa del vi novell de Santa Maria del Camí ja ha acabat, però els vins es mantenen a l’espera de ser comprats

Estructurar una furiosa crítica és una cosa ben senzilla: basta tenir temps i pensar una mica per diagnosticar i jutjar els punts febles d’alguna activitat que no acaba de funcionar. Allò que resulta més difícil és fer propostes en positiu, veure el que no va bé i suggerir solucions per avançar cap a un millor futur. Però el que realment és heroic i digne de parlar-ne en aquest diari és d’aquella gent que diagnostica els problemes, proposa solucions i és capaç de convèncer la resta de companys i companyes per realitzar les accions pertinents per sortir del cul-de-sac.

Fins fa pocs anys, el vi novell, sobretot aquell que es venia a la menuda, era menyspreat, mal vist i considerat de quarta regional per molts prescriptors i per un bon gruix d’amants del vi, ja que consideraven que no tenia prou qualitat per als suposats paladars més exquisits. Santa Maria del Camí és dels pocs pobles de Mallorca que no havia perdut la tradició de vendre, tan aviat com podia, el vi jove en barrals o embotellat, i seguia el costum de penjar la branca de pi al portal just quan encetaven la nova anyada. Alguns havien deixat de fer-ho, els nous projectes no es plantejaven aquest camí i els que seguien la tradició eren ben conscients que s’havia de revertir la tendència i es posaren a cavil·lar com fer-ho per dignificar i donar prestigi a uns bons vins que sempre s’havien fet al poble i dels quals se sentien orgullosos.

Ara fa un any es varen unir els set cellers del poble de Santa Maria que elaboren vi per potenciar encara més la Festa del vi novell, que ja feia anys que organitzaven. Decidiren donar una imatge d’unitat al voltant del vi i del poble embotellant el vi novell i vestint les botelles amb una mateixa càpsula i sota una marca comuna anomenada ‘Vi novell de Santa Maria del Camí’. Sembla senzill, però dins el món agrícola de Mallorca, i en altres sectors també, sol ser complicat posar d’acord en objectius comuns totes les empreses. Els que ho tocam de primera mà sabem que no és gaire senzill i hem de felicitar-los i donar-los l’enhorabona, perquè han aconseguit associar el vi novell a modernitat, unió, qualitat, tradició, diversió i a un poble que l’estima anomenat Santa Maria.

Fotografia d’alguns dels vins novells del 2018 acabats de sortir dels cellers, una fantàstica imatge que reflecteix èxit i unitat al voltant d’uns glops frescos, lleugers, afruitats, que encara deixen una tènue sensació de bombolleig a la llengua, amb un final ben agradable de vi gustós. He tingut la sort de beure totes les botelles que veieu fotografiades i, com si fos un comentarista esportiu, em disposo a explicar les jugades begudes. Ben disciplinat, segueixo les normes de tast i començo pel blanc del celler Jaume de Puntiró, on trobam Pere Calafat com el pagès vinater que està al capdavant del projecte i que també fou un dels impulsors de la Festa del vi novell. Ens ofereix el Novell de Puntiró, un vi varietal de premsal blanc amb una frescor que ens transporta als dies de canícula estivals vora la platja gaudint de l’herba fresca, la fruita blanca, la refrescant i cítrica gola tot assaborint menjars lleugers, un novell que té molts més mesos de vida per endavant. El pàl·lid rosat que recorda la pell de ceba és elaborat per Bodegas Ángel, amb una parla i accent peculiar que delaten una vida a les Amèriques. Andreu Gelabert ens continua sorprenent amb vins subtils com aquest, un 77% de merlot i 23% de mantonegro que ens aporta sensacions de pebre verd i amb una llarga vitalitat. Després descobreixo els vermells més vius del Maceració Carbònica Rosat de Macià Batle, celler prou conegut i el més gran del poble, amb Ramon Servalls capitanejant una nau que explora tots els racons del món duent un trosset de la nostra cultura líquida, un rosat ben viu que és pura llepolia. Sembla com tornar a la meva infantesa, quan et deixaven entrar al bar per comprar els ‘palotes’ o els xiclets de maduixa. Els negres solen ser els més desitjats durant aquestes dates; necessitam vins que enrampin la nostra gola i escalfin l’esperit. El Novell 2018 del celler 7103 és un vi vermell de mantonegro a punt per beure ara i no guardar-lo, amb moltes fruites vermelles que acompanyen un suau i agradable pas per boca. El celler Sebastià Pastor ens ofereix un negre d’anyada de senzilla i extraordinària etiqueta amb una tonalitat més violàcia, una fruita més madura i encisadora presència de regalim. Pere Crespí és un jove enòleg que assessora diversos cellers, però no abandona ca seva, on elabora un parell de milers de botelles al seu microceller, anomenat Son Crespí de Passatemps. Aquest és un mantonegro de fruita vermella amb fonoll i amb un cert bombolleig que el fa molt agradable. Per acabar, el celler Ramanya ens ofereix un vi novell amb un pas de tres setmanes per bota que aporta sensacions de vainilla i una complexitat ben gustosa.

La XVI Festa del vi novell de Santa Maria del Camí ja ha acabat, però els vins es mantenen a l’espera de ser comprats. Segur que us ho voleu perdre?

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF