Societat 17/03/2018

Nous temps, noves varietats

M. B.
1 min
Durant 18 mesos, s’ha treballat en el projecte experimental, que han acabat quatre pagesos.

PorreresCom ha succeït amb altres fruites i amb les hortalisses, l’albercoc mallorquí ha deixat de ser rendible, en tant no pot competir, a causa dels elevats costos de producció, amb els productes peninsulars, cultivats en format intensiu i amb aigua a voler. per això, s’ha optat per una producció selectiva amb noves varietats duites majoritàriament del centre de França. L’adaptació al clima mediterrani encara s’ha de veure si funciona, “és un misteri”, subratlla el tècnic Miquel Serra.

L’albercoc de galta vermella ha de competir amb fins a deu varietats noves que s’introdueixen a Porreres, amb un projecte experimental però amb la perspectiva de recuperar part del terreny perdut.

Apririve, Apriqueen, Apridelice, Apribang i Aprisweet són les noves ‘marques’ d’albercoc introduïdes, que maduren entre el 15 de maig i el 30 de juny. Sherpa, Oscar, Milord, Flopria i Tibor maduren més tard: entre mitjan juny i final d’agost, amb la qual cosa elmercat de fruita ecològica quedaria abastit una llarga temporada.

De totes maneres, cal subratllar, segons que explica Pep Barceló, que es tracta d’una maduració de varietats adaptades a un clima diferent, i, per tant, podria haver-hi algunes variacions.

stats