CIÈNCIA

Menorca presenta una caragola esquerrana

La vinyal Joana ha viatjat a la Universitat de Nottingham, on s’intenta l’autofecundació com a exemplar únic

La probabilitat de trobar un caragol esquerrà és una entre un milió, una afirmació que segons els experts i científics de la matèria és generosa. L’estadística ha estat trencada per Rodrigo Romero i Lola Suñé, propietaris de la granja Es Caragol de Menorca. A banda de la seva metodologia i dedicació a aquest món, la seva feina els ha correspost amb un descobriment que representa per a l’estudi de l’espècie i del caragol un punt d’inflexió. Un dels seus exemplars és en aquests moments a la Universitat de Nottingham, a Anglaterra, a petició del professor en evolució i genètica Angus Davison. La caragola Joana és única a la seva espècie, vinyal, i la converteix en un bé preuat. Davison és conegut sobretot pel seguiment que va fer a dos caragols esquerrans, de l’espècie bover, Jeremy i Tomeu, curiosament també nascut a les Balears, en concret a Binissalem.

Un dels propietaris d’Es Caragol de Menorca, Rodrigo Romero, explica que “fa quatre anys que aquest científic va descobrir l’existència de caragols esquerrans. És un tema relativament nou en aquest terreny. Tot començà quan va trobar un caragol esquerrà de l’espècie bover, de nom Jeremy. Intenta cercar una parella per a ell i després de fer una crida mundialment troba Tomeu, procedent de Mallorca. També rep 11 caragols més de la resta del món, però s’adona que les cries no reben genèticament l’anomalia dels seus pares”.

La història de Joana neix un divendres previ a les festes de Sant Joan de Ciutadella. D’aquí el seu nom. De fet, Lola Suñé detalla que “teníem diferents opcions damunt la taula. A mi personalment m’agradava Guida, en honor de la geganta de Maó, però Joana s’imposà per les dates en les quals la vam identificar, a part de ser un nom representatiu a l’illa”. Curiosament, la parella de la geganta Guida és Tomeu, nom del caragol esquerrà més famós mediàticament.

Tornant a la història del descobriment de Joana, Rodrigo Romero manipulava caragols i de cop i volta va detectar un exemplar ben peculiar, diferent. Ell mateix relata que “ràpidament vaig comunicar-ho al doctor de la Universitat de Nottingham Angus Davison. La meva sorpresa arribà quan em va dir que en 20 anys d’estudis del caragol mai no havia vist un esquerrà de l’espècie vinyal, ja que Jeremy i Tomeu eren caragols bover. Acte seguit, em demanà que la hi enviàssim a Anglaterra perquè la intenció era estudiar aquest fenomen i intentar l’autofecundació de Joana. En cas contrari, es realitzaria una crida en l’àmbit mundial per intentar trobar un caragol esquerrà de la mateixa espècie”.

La caragola Joana està al viver de la Universitat de Nottingham, on quedarà, segons Romero, “dos o tres mesos. Si després la volem, ens la retornen sense cap problema. Caldrà veure si encara serà viva, perquè en el cas de Tomeu va morir tres dies més tard de fecundar Jeremy”.

Rodrigo Romero no pot amagar sorpresa davant un descobriment que el deixà “al·lucinat”. A més, “som conscient que surt un exemplar esquerrà de cada milió, i en dos anys no m’han passat aquesta quantitat de caragols per les meves mans”, afegeix Romero.

El mite de Jeremy i Tomeu

Jeremy era un caragol comú de jardí que va ser trobat als afores de Londres per un científic jubilat del Museu d’Història Natural d’aquesta mateixa ciutat. Jeremy destacava per un motiu: era esquerrà. El professor de la Universitat de Nottingham Angus Davison entrà ràpidament a escena per estudiar el cas, enlluernat per les insòlites característiques de l’animal. L’equip del professor va fer una crida mitjançant la ràdio de la BBC i a través de les xarxes socials. L’objectiu no era altre que trobar exemplars esquerrans per intentar la reproducció i l’estudi de la variant genètica. La Caragolera de Binissalem descobrí Tomeu i l’envià per intentar satisfer les necessitats sexuals de Jeremy. L’equip de la Universitat de Nottingham va comptabilitzar la darrera setmana una seixantena de caragols descendents de Jeremy; curiosament, cap no tenia la mateixa característica que el seu progenitor, és a dir, esquerrans. Algunes informacions xifren la descendència de Jeremy i Tomeu en un centenar de cries. Totss, dretans.

Joana s’erigeix en el referent mundial

La caragola menorquina es converteix en l’exemplar referència i també des del punt de vista mediàtic pot assolir els mateixos nivells de popularitat de què van gaudir Jeremy i Tomeu. La seva constitució i la bellesa, sumada a la particularitat esquerrana i la tipologia de l’espècie vinyal, fan que la troballa de Rodrigo Romero prengui el relleu científic. De retruc, la granja Es Caragol de Menorca torna a ser notícia. Només el temps dirà si estam davant un cas aïllat, o bé les condicions de l’ecosistema menorquí hi tenen alguna cosa a veure.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF