Les Balears es bolquen contra la violència masclista en el 25-N

El Parlament de les Illes Balears dedica un minut de silenci a condemnar l'assassinat masclista de Sacramento Roca

Totes les administracions de les Illes Balears, i especialment de Mallorca, s'han bolcat en la condemna de l'assassinat masclista de Sacramento Roca. Aquest dimarts dematí, a l'inici de la sessió plenària del Parlament, els membres de la cambra han guardat un minut de silenci en solidaritat amb la víctima. Segons la declaració que s'ha aprovat i llegit, el Parlament ha manifestat el seu "rebuig a qualsevol tipus de violència masclista" i s'ha compromès a mirar d'erradicar-la. 

A més, la balconada del Consell de Mallorca llueix des d'aquest dilluns una banderola amb el clam: "Per una Mallorca lliure de violències masclistes. Digues NO, activa't". A la façana de l'Ajuntament de Palma se n'observa una de semblant: "Compromís contra les violències masclistes". Són les primeres accions de les administracions públiques per reivindicar el 25-N, el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones.

"Avui i fins dia 25 de novembre mostrarem la banderola del Dia internacional per l'eliminació de la violència contra les dones a tots els edificis del Consell i a 56 ajuntaments i llogarets", ha anunciat el Consell de Mallorca.

La seu de la institució insular també exhibirà les obres d'Ada Martínez, una artista supervivent de la violència masclista que ha plasmat en les seves pintures la seva lluita i superació.

"Pint quan no tenc paraules a bastament per expressar-me", ha dit Ada Martínez. "Amb les meves obres vull dir a totes les dones que pateixen violència de gènere que no tinguin por, perquè hi ha sortida i la felicitat les està esperant", ha afegit l'artista, que ha dedicat les seves obres "a la darrera víctima".

"Malauradament la violència masclista és una problemàtica que continua plenament vigent. Vàrem patir un assassinat just la setmana passada, i això demostra que s'ha de continuar insistint, perquè aquesta lluita és una cursa de fons", ha assenyalat per la seva part el vicepresident del Consell, Jesús Jurado, que ha estat acompanyat per la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón.

L'Ajuntament de Palma, també contra el masclisme

La iniciativa a Cort ha estat compartida per Aligi Molina, regidor de Podem, al seu perfil de Twitter, en què ha informat que se sumen al 25-N penjant una llaçada contra la violència cap a les dones i ha demanat "Prou a les violències masclistes". 

L'acte de dilluns es produí tres dies després de l'assassinat masclista que va tenir lloc divendres passat a l'establiment comercial Conforama, a Palma.  La dona assassinada és la primera víctima mortal de 2018 a causa de la violència masclista a les Balears. La darrera va ser el 2016 i el fet ha commocionat la societat balear. El Lobby de Dones ja va convocar una manifestació dissabte passat per condemnar-lo i des de divendres s'han succeït els minuts de silenci a les principals institucions de la Comunitat Autònoma. 

Dilluns va ser el torn dels representants de l'Ajuntament de Palma i altres ciutadans que, tot i el mal temps, es varen concentrar davant la plaça de Cort per mostrar el rebuig "contra aquesta xacra" i enviar el condol als familiars de la víctima.

EDICIÓ PAPER 15/06/2019

Consultar aquesta edició en PDF