Joves pel Clima insta els partits que declarin l'emergència climàtica a les Balears

Prop de 150 persones s'han sumat a Palma a la protesta mundial per exigir als polítics mesures urgents en matèria de medi ambient

Prop de 150 persones s'ha sumat aquest divendres a Palma a la protesta mundial per exigir als polítics mesures urgents en matèria de medi ambient, en una manifestació organitzada pels representants de Joves pel Clima a Mallorca. Els activistes han aprofitat que falten dos dies per a les eleccions autonòmiques, municipals i europees per instar els partits polítics insulars que surtin elegits que declarin l'emergència climàtica a les Illes Balears, tal com ha fet e l Parlament britànic donant un cop d’efecte després que obrissin camí els governs de Gal·les i Escòcia. Aquesta és la  segona manifestació estudiantil que se celebra a tot el món i està convocada pel moviment Fridays for Future, fundat per la jove sueca Greta Thunberg.

"Abans de les eleccions generals, ja vam exigir acció política i mesures per transitar cap a un sistema més sostenible", explica una de les portaveus del col·lectiu juvenil Eva Mangado a l'ARA Balears, però l'activista assegura que mentre el moviment internacional 'Fridays for Future' tingui sentit, se seguiran manifestant. A més, comenta que tenen intenció de traslladar les protestes a la Part Forana, encara que siguin simbòliques. 

"Sense renou, el govern no es mou", "Som el present i volem el futur", "Mallorca no es ven, es defensa", cridaven els manifestants. A més, també es podien llegir missatges clàssics de l'ecologisme balear com: "Qui estima Mallorca no la destrueix" i d'altres com "decreixement valent o barbàrie imminent". Joan Riera, de 23 anys i estudiant d'un grau d'edificació a la Universitat de les Illes Balears (UIB), lamenta la manca de consciència en la societat, "perquè els estudis científics i els efectes del canvi climàtic són demolidors".

D'altra banda, Maria del Mar Martos, alumna de Pedagogia i membre de l'entitat convocant, considera que "no deim res nou, els grups ecologistes –com el GOB– fa temps que ho advertien". Així i tot, veu positiu que noves persones alienes a l'activisme social es polititzin amb aquestes protestes i espera que més endavant es pugui teixir una nova xarxa entre les entitats conservacionistes existents i els nous manifestants. La marxa a Palma ha sortit de la plaça del Tub i ha conclòs davant Cort. 

Estat d'Emergència Climàtica, també a la UIB

Des del Consell d'Estudiants de la universitat balear –màxim òrgan de representació estudiantil– han acordat amb el moviment Joves pel Clima el reconeixement de l'estat de crisi ecològica, també a la UIB. D'aquesta manera, reclamaran la necessitat que les institucions s'impliquin "en el canvi cap a un estil de vida sostenible i de justícia global", tal com expliquen en un comunicat. Per tot això, han traslladat la seva proposta perquè la UIB "segueixi els compromisos ecològics i de sostenibilitat adoptats".

Mig miler d'estudiants es manifesten a Palma al crit de: "Si el planeta fos un banc, ja l'hauríem rescatat"

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF