Societat 15/03/2019

Mig miler d'estudiants es manifesten a Palma al crit de: "Si el planeta fos un banc, ja l'hauríem rescatat"

La lluita climàtica liderada per l'activista sueca de 16 anys Greta Thunberg pren força arreu del món

Kike Oñate
3 min
Mig miler d'estudiants es manifesten a Palma al crit de: "Si el planeta fos un banc, ja l'hauriem rescatat"

PalmaMig miler d'estudiants s'han manifestat aquest divendres per Palma amb motiu de la vaga climàtica impulsada per l'activista sueca de 16 anys Greta Thunberg i que pren força arreu del món. "No hi ha planeta B", "A tu també t'afecta", "Menys pol·lució i menys corrupció", "Visca la lluita ecologista" o "Sense renou, el Govern no es mou", cridaven amb emoció els manifestants, especialment joves. L'acció s'emmarca dins de la primera gran manifestació estudiantil organitzada a escala mundial contra el canvi climàtic, convocada pel moviment 'Fridays for Future', fundat per Thunberg i que va arribar a l'Estat fa poc més de dos mesos.

"Les empreses són les que contaminen, i ens fan creure que nosaltres som el problema", ha explicat a l'ARA Balears Pau Fiol, un jove de 15 anys que ha decidit faltar a classe per assistir a la manifestació. "Ara hauríem d'estar a classe, però el nostre institut no secunda la vaga", ha assegurat Àgueda Menéndez, qui considera que amb tots els problemes que hi ha, s'ha de sortir al carrer per demanar un canvi global. A més, ambdós veuen positivament les lleis que el Govern ha aprovat recentment en aquesta matèria. Entre els presents, joves o adults, molts eren estrangers residents a l'illa. És el cas de Valentina, una argentina que fa anys que viu a Mallorca i s'ha manifestat amb el seu fill petit perquè "estam molt preocupats pel que pot passar i volem un horitzó de futur", ha dit aquesta dona, que s'ha mobilitzat després de veure la convocatòria a les xarxes socials. Les proclames, que s'han cridat tant en català, castellà com anglès, han revelat la pluralitat social dels assistents.

D'altra banda, l'alemany Daniel Cristian Wahl, fa vuit anys que resideix a Palma i està ficat en projectes relacionats amb desenvolupament sostenible des de fa molts més. "Les conferències sobre canvi climàtic que hem fet fins ara, no han servit tant com l'impuls de Greta", ha assegurat Whal. "És l'inici d'un canvi profund i estic molt content perquè a la fi surt gent jove al carrer reclamant mesures dràstiques", ha afirmat l'activista. A la jornada reivindicativa d'aquest 15 de març, que ha coincidit amb el vuitè aniversari de la insurrecció pacífica del 15M, els cartells de cartró també han estat protagonistes, amb missatges que advertien: "Basta de sobreexplotació, volem un futur millor", "En 80 anys Mallorca serà un desert" o "Quin sentit té formar-nos si no hi ha futur".

La manifestació ha començat a la plaça del Tub i ha conclòs a la Delegació del govern espanyol, on diverses persones han llegit un manifest comú i el Sindicat d'Estudiants, un altre. "Hem sortit per anunciar la catàstrofe ecològica i exigir mesures contundents", ha cridat una jove. S'ha criticat que el planeta "és més important", perquè els beneficis empresarials siguin d'una minoria i també que el mateix sistema capitalista es lucri a través de campanyes ambientals que no solucionen els problemes. Per aquesta raó, han reclamat dur a terme més mesures perquè "només queden 11 anys per mitigar el canvi climàtic".

Fa temps que Thunberg ho adverteix: "Casa vostra s'està incendiant". Des que aquesta noia de 16 anys, que acaba de ser nominada al premi Nobel de la pau, es va plantar davant del Parlament de Suècia protestant per la inacció dels governs davant l'emergència climàtica, el moviment no ha parat d'escalar. Milers d'estudiants han omplert aquest divendres els carrers de més d'una cinquantena de ciutats de l'Estat.

Itàlia i França lideren les convocatòries

Joves d'un centenar de ciutats de tot el món han sortit aquest divendres al carrer per reclamar mesures contra el canvi climàtic. El moviment liderat per l'activista sueca de 16 anys Greta Thunberg batejat com a School Strike 4 Climate, Fridays for Future o Youth for Climate porta un any en marxa i no ha parat de créixer. A Austràlia i Nova Zelanda, milers d'estudiants han deixat les classes i han sortit al carrer amb lemes com "El canvi climàtic és pitjor que Voldemort", en referència al personatge dolent de Harry Potter, i "Els oceans estan creixent, nosaltres també".

Amb més o menys incidència a l'hora d'aturar l'activitat escolar, milers d'estudiants, principalment de secundària, han ocupat els carrers en 2.052 ciutats de 123 països, des de Suècia, Alemanya, Itàlia, Finlàndia, Dinamarca o la República Txeca fins a l'altre extrem del món, amb especial incidència a Austràlia, però també a Hong Kong, el Japó, l'Índia, el Nepal, Sud-àfrica i les Filipines.

El país amb més protestes convocades és Itàlia, seguit de França i els Estats Units, que encara no s'havien llevat quan la vaga ha arrencat a Europa, però que preveien més de 200 manifestacions arreu del país. A Espanya s'han convocat un total de 78 actes de protesta.

stats