Societat 24/05/2019

Maria Serra, membre de Joves pel Clima: "No podem construir un país nou si no tenim on construir-lo"

Els joves apel·len a les eleccions europees com l'última oportunitat per salvar el clima

Júlia Manresa
4 min
Milers de joves s'han manifestat a Brussel·les per exigir que es pari especial atenció a les polítiques pel medi ambient

Brussel·les"No podem construir un país nou si no tenim on construir-lo". Així de clara i convençuda parla l'estudiant Maria Serra. És de Barcelona, té 16 i ha fet 12 hores de tren per unir-se a la manifestació del moviment dels Joves pel Clima a Brussel·les d'aquest divendres. La d'avui era la gran manifestació perquè el moviment Youth For Climate (Joves pel Clima) va començar amb l'objectiu de pressionar de cara a les eleccions europees d'aquest diumenge. "No puc votar; per tant, aquesta és l'única manera de fer-me sentir", diu Serra amb decisió. Uns 7.500 estudiants s'han concentrat al bell mig de Brussel·les, la capital de Bèlgica i la seu principal de les institucions europees. I, per simbolitzar l'abast internacional de les seves protestes, la pancarta que feia de capçalera de la manifestació anava acompanyada de banderes de diferents països, on altres estudiants també han sortit als carrers per reclamar acció immediata contra la crisi climàtica. La bandera de la Unió Europea tampoc hi ha faltat.

Aquest divendres, però, la vaga en forma de manifestació i d'hores lectives suspeses s'ha convertit en un festival. 7.500 persones han recorregut els carrers des del centre de la ciutat fins als afores, en un recinte cultural on el moviment, amb l'ajuda i empenta evident d'altres organitzacions com Greenpeace i Intermon Oxfam, ha organitzat un festival de música que s'allargarà fins al vespre. "Canviem el sistema, no el clima", han cridat milers de veus estridents mentre es dirigien al recinte dels concerts. La sensació ha sigut de victòria quan han arribat a l'esplanada, com si creuessin la línia de meta després de mesos de protestes setmanals que han tingut un rostre clau, el de l'activista sueca Greta Thunberg, que amb els seus discursos directes i punyents ha aconseguit mirar directament als ulls de líders europeus com el mateix president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i dir-los que no estan fent prou per aturar una crisi climàtica i que només queden deu anys perquè sigui irreversible.

Per fer més contundent aquesta arribada a la meta, el moviment de Joves pel Clima va obrir un procés d'inscripció perquè activistes del moviment dels diversos països que s'hi han sumat poguessin viatjar aquest divendres a Brussel·les. I hi ha hagut representació catalana, com Maria Serra. També hi ha viatjat un jove de Madrid i diversos estudiants d'altres països europeus. Serra va agafar el tren dijous a primera hora del matí i va arribar a Brussel·les al cap de dotze hores, va dormir en un Hostel i aquest divendres ha sigut una de les impulsores del moviment a Barcelona que ha estat present a la trobada.

Un "drama polític" que no pot ignorar el clima

"És increïble", deia a l'arribada del recinte del concert, sorpresa per l'energia i la dimensió de la protesta a Brussel·les. Admet que a Espanya el moviment ha anat tard i que no té tanta força com a Bèlgica, on s'han arribat a superar els 12.000 estudiants al carrer alguns dels últims divendres de manifestacions. Creu que si Espanya va més tard és perquè "hi ha molt drama polític", un drama que considera molt important però que té clar que no pot ignorar "l'amenaça mundial" de la crisi climàtica perquè cal un lloc on construir un país nou.

A diferència dels seus companys activistes de Brussel·les, que han rebut l'impuls de professors i escoles, Serra lamenta no haver trobat cap mena de suport de la comunitat educativa catalana. Els professors no han incentivat les protestes i en els casos en què li han permès fer pedagogia en altres classes no li han permès fer una crida a la vaga.

"Aquestes eleccions poden ser l'última oportunitat"

El moviment dels Joves pel Clima té clares les seves consignes: acció urgent contra la crisi climàtica i acció global. Per això aquests joves, la majoria dels quals no poden votar, tenen molt clara la importància dels comicis europeus que ja han arrencat a països com el Regne Unit, Irlanda i els Països Baixos. Maria Serra està convençuda que han aconseguit que se'n parli més i demana a totes les persones que poden votar que "siguin conscients" que les europees són cada cinc anys, mentre que el marge que hi ha per evitar la crisi climàtica són deu. "Pot ser que sigui l'última oportunitat, perquè a les pròximes eleccions ja no hi serem a temps", diu, i demana als votants que pensin en l'impacte d'una decisió com aquesta.

Serra és molt crítica i diu que cap dels partits actuals dona prou importància a la lluita contra la crisi climàtica. I l'exemple el troba a Catalunya. Aquesta jove barcelonina troba indignant que gairebé al mateix moment que el govern de la Generalitat declarava l'emergència climàtica s'anunciés una ampliació de l'aeroport del Prat. "Està molt bé anunciar l'emergència climàtica, però és buida", conclou. Serra, com els milers de nens que ara fan una festa per celebrar que han arribat a la primera meta de la seva protesta, però, té clar que continuarà "fins que sigui necessari".

stats