Fanny Tur demana al Ministeri de Justícia la creació d'un banc d'ADN per a nins robats

La consellera també ha reclamat el retorn dels immobles expropiats, en especial la casa d’Emili Darder

La I Conferència amb els Departaments Oficials de Memòria Històrica de les Comunitats Autònomes s'ha celebrat aquest dimecres 19 de setembre a la seu del Ministeri de Justícia. La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, hi ha assistit com a responsable del Govern de les Illes Balears en matèria de memòria democràtica.

Tal com han explicat des del Ministeri de Justícia, aquesta reunió tenia com a objectiu l'elaboració d'un pla de col·laboració i coordinació entre el Ministeri i les Comunitats Autònomes sobre les polítiques públiques en memòria històrica.
 
Un dels temes de què s’hi ha tractat és la creació d’un Banc d’ADN de les víctimes del franquisme en l'àmbit estatal amb la col·laboració amb les comunitats autònomes. En relació amb aquest punt, la consellera Fanny Tur ha demanat al Ministeri que sigui l’Estat qui coordini un banc d’ADN pel cas dels nins robats, una de les demandes històriques dels col·lectius que treballen en aquest àmbit.
 
En la seva intervenció, la consellera també ha recordat que encara hi ha immobles expropiats a col·lectius i particulars i que encara estan en mans de l’Estat, destacant el cas flagrant de la casa d’Emili Darder, que continua en mans del Ministeri de Defensa.
 
Per una altra banda, des del Ministeri s’ha expressat la intenció de signar convenis amb les comunitats autònomes per tal d’exhumar les fosses de la Guerra Civil. A les Illes Balears, aquesta tasca ja s’està desenvolupant des de fa mesos en aquesta legislatura, i es continuarà treballant en aquest sentit.
 
Hi ha hagut altres peticions i demandes, com la commemoració dels 80 anys d’exili republicà que se celebrarà el pròxim any 2019. El Govern de les Illes Balears s'adherirà a aquesta commemoració.
 
Finalment, des del Ministeri també es pretén elaborar un cens de simbologia franquista, així com una oficina de suport a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme.
 

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF