Cort compensarà Endesa amb 6.000 m2 més d'edificabilitat a Nou Llevant per poder fer el parc

La modificació puntual del planejament urbanístic serà presentada al pròxim ple de dia 18 de desembre

L'Ajuntament de Palma ha presentat aquest divendres la modificació puntual del planejament urbanístic per poder alliberar els dos solars annexos a l'edifici de Gesa i fer-hi un parc. La proposta de compensació a Endesa varia en relació amb la presentada el 2009 i permet sis mil metres quadrats més d'edificabilitat i la construcció de 338 habitatges més al barri de Nou Llevant.

Aquesta modificació de planejament era un dels deures pendents de Cort després que el TSJB anul·làs la de 2009 perquè considerava que la compensació que es volia fer a Endesa, que consistia a canviar un metre d'edificabilitat de la façana marítima per dos metres en segona línia, al barri de Nou Llevant, era insuficient. D'aquesta manera, Cort ha hagut de revisar tot el planejament i ha passat de la fórmula 1 m2 x 2 m2 a la d'1 m2 x 2,677 m2.

"Consideram que és una compensació justa i que els solars en què es podrà edificar estan situats en un barri pròsper que ofereix opcions molt atractives", ha assenyalat el regidor d'Urbanisme.

La modificació que ha presentat Cort s'havia de fer i aprovar amb certa urgència perquè el proper 21 de desembre finalitza la moratòria que impedia a Endesa poder construir a la façana marítima. És per això que dia 18 es durà al ple municipal perquè pugui ser aprovada.

A partir d'aquí, si Endesa no hi està d'acord podria recórrer, cosa que podria allargar el projecte del parc a la primera línia. Tot i això, José Hila ha volgut deixar clar que no es tracta d'una negociació entre dos privats, sinó "d'un Ajuntament que té potestat per decidir quina planificació urbanística vol per a la seva ciutat".

Els detalls de la modificació

José Hila ha detallat les quatre diferències principals entre el planejament de 2009 i el que es presenta ara. Aquestes són que l'edifici de Gesa passa definitivament a titularitat d'Endesa, que el solar on hi ha l'edifici d'Emaya continuarà sent municipal, que s'incrementa l'edificabilitat en sis mil metres quadrats i que es permet que Endesa construeixi 1.059 habitatges, 338 més que els que permetia el planejament de 2009.

En total, Endesa tindrà tres solars on podrà edificar blocs d'entre 4 i 9 altures. Una altra de les diferències respecte del planejament de 2009 és que els habitatges hauran de ser d'entre 90 i 100 metres quadrats, mentre que en l'anterior es preveia que havien de tenir una superfície de 140-150 m2. Segons l'Ajuntament de Palma, aquesta fórmula permet que tothom hi surti guanyant, ja que Endesa podrà fer més habitatges i, a més, s'incrementarà el parc immobiliari amb pisos més barats i accessibles per a les classes mitjanes de Ciutat.

Pel que fa a l'edifici de Gesa, l'Ajuntament ja va tornar les claus a Endesa perquè decideixi quin ús vol donar-li. El que estableix la modificació és que l'ús pot ser residencial, turístic, comercial o administratiu però que en darrer cas s'haurà d'ajustar a l'informe pertinent del Departament de Patrimoni perquè és un edifici protegit.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF