El Consell de Mallorca crea un observatori per fer del paisatge un eix transversal de les seves polítiques

Aquest òrgan consultiu integra una trentena de membres entre entitats, col·legis professionals i institucions

El Consell de Mallorca ha constituït aquest dimecres l'Observatori del Paisatge, un òrgan consultiu i de participació que té com a funció assessorar i impulsar la implantació de l'estratègia del paisatge de la institució insular. El Consell ha assenyalat que és una eina per salvaguardar els valors del paisatge i que esdevindrà un eix transversal en totes les seves polítiques. D'aquest òrgan en formen part una trentena d'entitats, col·legis professionals i institucions.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha dit que el paisatge és "un element important de la qualitat de vida de la població en els medis urbans i rurals, a les zones degradades i a les de gran qualitat, en els espais de reconeguda bellesa excepcional i en els més quotidians". 

El Govern aprova el decret que permetrà fer la nova llei d’avaluació ambiental

Per part seva, la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, ha remarcat la importància de tenir una política de paisatge coherent i transversal a l'illa. "Cal tenir present que les característiques i els valors materials del paisatge de Mallorca són fràgils i vulnerables per les condicions especials que imposa la insularitat i per l'elevada visibilitat i les freqüents visites als paisatges d'una illa de dimensions modestes i intensament poblada", ha subratllat Garcías.

L'Observatori està format per representants de tres municipis de Mallorca de la FELIB, membres dels col·legis professionals, entitats relacionades amb el paisatge (GOB, ARCA, Tramuntana XXI), portaveus de tots els departaments de la institució insular amb competències en paisatge, delegats de cada partit polític amb representació al Consell i representants d'altres institucions amb competències sobre paisatge com la Conselleria de Medi Ambient, la Comissió Balear de Medi Ambient i la Delegació del govern.

La institució insular ha recalcat que aquest òrgan podrà assessorar i suggerir propostes per millorar paisatge, recuperar-lo, integrar-lo en diverses actuacions que l'afectin, com per exemple infraestructures viàries, un parc fotovoltaic o una depuradora. A més, destaca el Consell, serà una eina fonamental en el desenvolupament de dues iniciatives legislatives impulsades per la institució: la Llei de la serra de Tramuntana i la Llei del paisatge.

Els partits del Govern volen fer una llei del paisatge

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF