Colonya - Caixa de Pollença: "No són un problema les caixes sinó el seu mal ús"

L'entitat, que acaba de complir 138 anys, va aconseguir superar la crisi "amb èxit" i ara gaudeix d'un gran reconeixement

El president de Colonya - Caixa d'Estalvis de Pollença, Josep Antoni Cifre, ha defensat aquest dimarts la tasca que han dut a terme les caixes d'estalvis, unes entitats el problema de les quals, a parer seu, "és el seu mal ús".

"Una xarxa de caixes, bancs i cooperatives sòlida és enormement positiva i una garantia de competència que beneficiarà el sector", ha dit Cifre en la seva compareixença a la comissió d'investigació sobre la crisi financera i el programa d'assistència financera, que fa el Congrés dels Diputats.

En aquesta compareixença ha destacat que Caixa Pollença, juntament amb Caixa Ontinyent, varen ser les dues úniques caixes d'estalvis que varen aconseguir sobreviure després de la reestructuració financera a Espanya. I això sense necessitat de fusionar-se, ampliar capital, o sol·licitar ajudes públiques com ha recordat Cifre, que ha explicat que això va ser a causa de diversos factors, entre els quals ha destacat l'estructura de balanç de l'entitat, en la qual el volum de crèdits és inferior que el dels dipòsits.

"Aquesta estructura de balanç va ser un factor determinant", ha dit Cifre, que ha assegurat que aquest fet permet a l'entitat tenir una dependència al mercat "nul·la".

De la mateixa manera, un altre dels factors que explica la permanència de la caixa ha estat el pes reduït del crèdit immobiliari, ha recordat Cifre. Ha recalcat que l'entitat sempre havia optat per creixements prudents i sostinguts, i mai per sobre dels dos dígits.

L'entitat, que acaba de complir 138 anys, va aconseguir superar la crisi "amb èxit", i ara gaudeix d'un gran reconeixement, un augment de la credibilitat, dels clients, dels dipòsits i un millor negoci, segons que ha dit el seu president. En aquest sentit, ha destacat que l'entitat continuava mantenint criteris com el foment de l'estalvi, la gestió eficient, la transparència, la millora de la solvència i l'obra social.

"Hem duit a terme una gestió sense interferències polítiques i amb respecte a la independència i la professionalitat", ha afegit el president de la caixa balear qui, un cop passada la crisi, veu amb preocupació la reducció de les entitats financeres a Europa.

Aquesta tendència es mantindrà i causarà una situació d'oligopoli en el sector que afectarà els consumidors, ha alertat.

Finalment, Cifre, que ha advertit que el "tsunami regulador" era un repte per a les caixes, ha criticat que la reestructuració del sector hagués causat una reducció de l'obra social.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF