Cabrera ja és l'àrea marina protegida més gran de la Mediterrània occidental

La protecció del Parc Nacional passarà de les 10.021 hectàrees actuals a 90.800 

L’ampliació del Parc Nacional de Cabrera fa que ja sigui l'àrea marina protegida més gran de la Mediterrània occidental. La mesura, que afecta els voltants de l'arxipèlag de Cabrera, situat a tretze quilòmetres i mig al sud de Mallorca, s'ha aprovat aquest divendres en Consell de Ministres i suposa augmentar-ne la protecció de 10.021 hectàrees a 90.800. O sigui: multiplica per deu l'extensió marítima. La proposta d'ampliació parteix d'una iniciativa de l'entitat conservacionista Oceana, però també d'un procés de participació ciutadana, del Govern balear i de l'espanyol. 

La científica marina i membre d'Oceana Marta  Carreras  destaca que l'ampliació "suposa un impacte molt positiu en l'àmbit internacional i serà molt beneficiós per a la Mediterrània, una de les mars més castigades del món". De moment, la pesca industrial amb palangre continuarà permesa de manera transitòria fins que es desenvolupi la nova llei i el pla de gestió, segons explica Carreras. Oceana va presentar un estudi sobre l'impacte d'aquesta activitat en què  se  certificava que les espècies capturades són migratòries per tota la mar Mediterrània, de manera que la flota pesquera és poc dependent de caladors concrets com pot ser la d'aquest parc. El sector pesquer dedicat al palangre, per la seva banda, ha pressionat per intentar aturar l'ampliació i endarrerir-la.

D'entrada, de la ampliació se'n beneficien ecosistemes de gran importància com els esculls de corall del fort d'en Moreu, a l'est de l'arxipèlag. Es protegeix també l'escarpament  Émile   Baudot , un impressionant espadat submarí que té una extensió de 200 quilòmetres de llarg i uns 2.000 metres de fondària. Així mateix, cal destacar que amb la iniciativa de l'ampliació s' inclouen  onze dels tretze sistemes naturals recollits a la Llei de parcs nacionals.

Pesca artesanal: clau per a la protecció marina

Dins del parc s'hi troben crustacis que construeixen galeries complexes, plomes de mar i agrupacions d'estrelles de mar. Hi ha formacions de corall, blan o dur, a l'esmentat escarpament Émile Baudot i fons de  maerls, d'algues roges calcàries, de creixement molt lent i molt vulnerables. Aquests fons han d'estar protegits, segons la legislació internacional. No poden estar sotmesos a la pesca d'arrossegament, que devasta aquestes zones de gran valor. Es protegiran àrees poblades de mamífers marins, rèptils i cetacis.

La principal entitat ecologista de Mallorca, el GOB, ha aplaudit la decisió del Govern d'ampliar el Parc Nacional de Cabrera, emblema del patrimoni natural submergit. El grup s'ha declarat "reconegut i agraït" per l'esforç fet al llarg d'aquesta legislatura per la Conselleria de Medi Ambient, que ha defensat aquest projecte davant el govern espanyol, tot i que les seves gestions no sempre han aconseguit la "receptivitat merescuda". Una vegada aquesta ampliació és un fet, el GOB considera que el "repte" és millorar la gestió del Parc Nacional, que des d'ara serà "més important i complicada".

Ricardo Aguilar, director de Recerca d'Oceana Europa, ha declarat a l'agència Efe que "avui és un gran dia per a la Mediterrània, una de les mars més castigades del planeta", per la qual cosa "felicitam el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Govern balear per aquest enorme avanç, que esperam que obri el camí a la creació de més parcs nacionals a la mar". "El Parc Nacional de Cabrera alberga una enorme diversitat d'ecosistemes i vida marina, és un emblema del patrimoni natural submergit que hem de llegar a les generacions següents i una veritable Mediterrània en miniatura", ha afegit.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF