EDUCACIÓ
Societat 12/09/2015

Armengol vol la facultat de medicina per a l’any que ve

CCOO exigeix la retirada del projecte perquè suposarà una inversió que “no és cap prioritat social”

M. Pinya
2 min
El rector reivindicà una millora del finançament de la UIB i Armengol admeté que “no serà fàcil”.  La catedràtica Cori Ramon impartí la lliçó magistral ‘Els gens ens permeten rellegir la història’.

PalmaLa presidenta del Govern anuncià ahir que l’Executiu treballa amb la UIB perquè la facultat de medicina ja estigui en marxa l’any que ve. “Hem començat a fer feina amb l’equip rectoral per fer realitat els estudis de grau de medicina l’any que ve”, afirmà ahir en el discurs pronunciat durant l’acte d’obertura de l’any acadèmic 2015-16 de la Universitat de les Illes Balears.

Des del Govern s’assegurà que la presidenta respon així a les demandes que s’han fet des de la Universitat i els sectors professionals, i “aposta per la recerca sanitària en la universitat pública”.

Aquest projecte no serà possible sense el finançament adequat i la presidenta proposà també “un gran acord de legislatura per pactar un nou model de finançament perquè la UIB abordi els reptes prevists”.

Crítiques dels sindicats

L’anunci d’Armengol ja rebé poques hores després una primera galtada de la secció sindical de la Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres de la UIB i de la Federació de Sanitat de CCOO. El sindicat exigeix “la retirada del projecte” de facultat de medicina perquè “no és cap prioritat social”.

No va caure gens bé que l’anunci es fes el mateix dia que la consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, va indicar que no es pagaran les carreres professionals i sexennis de tots els empleats públics de la Comunitat Autònoma. “Ho argumenta tot dient que ha de prioritzar les inversions cap a les necessitats socials més urgents!”, criticà CCOO.

Pel sindicat, resulta “totalment incomprensible que amb una mà avui el Govern ens galtegi” demanant més esforços econòmics als funcionaris i “amb l’altra, de manera unilateral, decideixi inversions que no han estat mai reclamades com a prioritàries”.

La secretària general de la Federació d’Ensenyament d’UGT, Maria Alarcón, assegura que el seu sindicat no hi estarà en contra “sempre que hi hagi el pressupost necessari”. Ara bé, apunta, “si el cost és deixar de donar uns altres serveis o que no es recuperin determinades condicions dels treballadors que s’han retallat, la cosa canvia”. Considera que “és una qüestió de prioritats” i que la de FETE-UGT és la de la recuperació de les retallades.

Amb tot, recorda que en el seu moment, a final de 2014, el seu sindicat féu costat, amb una sèrie de condicions, a la iniciativa aprovada pel Consell Social de la UIB.

La UIB, referent lingüístic

Aquest principi de curs també ha estat diferent a la UIB, ja que Armengol participà de l’acte d’obertura, a diferència del que havia fet José Ramón Bauzá els tres darrers anys.

La presidenta va comprometre’s durant la seva intervenció a respectar el paper que assigna l’Estatut d’Autonomia a la UIB en matèria lingüística i que li atorga la qualitat d’autoritat consultiva de referència en aquesta matèria. “El Govern sempre respectarà l’article 35 de l’Estatut d’Autonomia”, digué.

“Des de la humilitat”, afirmà que l’Executiu augmentarà la dotació pressupostària; respon així a la petició del rector, Llorenç Huguet, que l’assignació per alumnes arribi, com a mínim, a la mitjana estatal.

stats