Aena admet que les obres a l'aeroport de Palma sí que augmentaran el nombre de passatgers i de vols

En el document inicial sobre els projectes que pretén fer a Son Sant Joan, l'ens aeroportuari també assegura que incrementaran les emissions

Aena admet que les obres a l'aeroport de Palma sí que augmentaran el nombre de passatgers i vols, segons assegura l'ens en el document Ampliació i remodelació de l'àrea terminal. Aeroport de Palma de Mallorca datat del març de 2019. El gestor aeroportuari, però, va negar fa unes setmanes a l'ARA Balears que les obres haguessin de dur més avions i que n'implicassin cap ampliació, i defensà, després, que  les obres es fan perquè l'ens preveu que hi arribaran 30.000 avions més, amb remodelació o sense.

El document, facilitat per la plataforma No més avions!, explica que la posada en funcionament dels projectes suposarà "un increment en la capacitat de l'aeroport respecte del nombre de passatgers i operacions". També especifica que les obres previstes implicaran un "lleuger" increment en les emissions atmosfèriques.  Cal tenir en compte que Aena preveu que el 2025 passin per l'aeroport de Palma quatre milions més de passatgers que el 2019 i que el nombre d'avions s'incrementi amb 30.000, segons l'estudi d'impacte ambiental que ha fet l'empresa pública per tirar endavant l'ampliació de Son Sant Joan, destinada a atendre el trànsit aeri previst.

El mateix Govern balear va admetre divendres 7 de febrer que desconeix els detalls sobre els plans d'Aena a Palma. La portaveu de l'Executiu balear, Pilar Costa, va reclamar a l'ens explicacions sobre el projecte d'ampliació, a més de reivindicar una major capacitat de decisió en temes que "afecten el desenvolupament sostenible de les nostres illes". "És important que Aena expliqui al Govern el projecte de l'aeroport de Palma", va dir Costa. De fet, el pròxim dijous el conseller de Mobilitat, Marc Pons, es reunirà amb representants d'Aena i Enaire per tractar aquest tema, que també ha implicat diferències entre els partits del Pacte.

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, va anunciar dissabte que a través del senador autonòmic sobiranista, Vicenç Vidal, i els diputats d'ERC Marta Rosique i Xavier Aritja han registrat una petició perquè el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, comparegui al Congrés per explicar les obres de l'aeroport de Palma. A més, Unides Podem a les Balears ha manifestat que estan en contra de qualsevol ampliació i que  activarien les iniciatives parlamentàries al Congrés que siguin necessàries per aturar una possible ampliació. 

El diputat del PSIB al Congrés per les Balears, Pere Joan Pons, va dir que la seva formació està en contra d'una ampliació, però veu bé que es facin obres per millorar l'eficiència de les instal·lacions, com defensa Aena. A més, va assegurar que, pel que saben, "no hi ha prevista cap ampliació del perímetre i la capacitat de l'aeroport". Això, però, és motiu de crítica per part dels activistes de la plataforma No més avions!, que varen suggerir als socialistes que "llegeixin" el projecte que està en exposició pública i que s'hi oposin. 

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF