Política 08/02/2020

MÉS forçarà la compareixença del ministre Ábalos al Congrés per explicar les obres de l'aeroport de Palma

El senador autonòmic, Vicenç Vidal, i dos diputats d'ERC han registrat la petició

Ara Balears
2 min
MÉS exigeix la compareixença del ministre de Foment al Congrés per explicar les obres de l'aeroport de Palma

PalmaEl coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha anunciat aquest dissabte que a través del senador autonòmic sobiranista, Vicenç Vidal, i els diputats d'ERC Marta Rosique i Xavier Aritja han registrat una petició perquè el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, comparegui al Congrés per explicar les obres de l'aeroport de Palma.

Segons ha explicat la formació en un comunicat, Noguera ha assegurat que el ministre haurà d'explicar si considera que, després de la declaració d'emergència climàtica per part del govern espanyol, les obres projectades per Aena per incrementar la capacitat de Son Sant Joan són "coherents". El coordinador, juntament amb altres membres de MÉS, ha fet un acte polític al poble de Sant Jordi.

Els sobiranistes volen que Ábalos aclareixi si les obres implicaran un increment de la capacitat de l'aeroport per rebre més vols i passatgers i demanen quina en serà la capacitat operativa "real". També han exigit al ministre que comparegui per explicar si considera "correcte" que algunes de les obres s'hagin licitat abans que s'hagi emès l'informe d'impacte ambiental i si això suposa "falsejar" el procediment.

Noguera hi ha intervingut acompanyat del coordinador de MÉS-Estimam Palma, Miquel Àngel Contreras, que ha recordat que l'aeroport de Palma obté beneficis anuals de més de 200 milions d'euros, i que la reinversió per part d'Aena al pla de Sant Jordi i Ciutat és "nul·la".

El Govern també demana explicacions

Aquest mateix divendres, la portaveu de l'Executiu balear, Pilar Costa, va reclamar a Aena explicacions sobre el projecte d'ampliació de l'aeroport de Palma, a més de reivindicar una major capacitat de decisió en temes que "afecten el desenvolupament sostenible de les nostres illes". "És important que Aena expliqui al Govern el projecte de l'aeroport de Palma", va dir Costa.

Cal tenir en compte que Aena preveu que el 2025 passin per l'aeroport de Palma quatre milions més de passatgers que el 2019 i que el nombre d'avions s'incrementi amb 30.000, segons l'estudi d'impacte ambiental que ha fet l'empresa pública per tirar endavant l'ampliació de Son Sant Joan, destinada a atendre el trànsit aeri previst. Aena, però, va negar fa unes setmanes a l'ARA Balears que les obres haguessin de dur més avions a Son Sant Joan i que n'implicassin cap ampliació. Llavors, l'empresa no va explicar que les obres es fan perquè l'ens preveu que hi arribaran 30.000 avions més, amb remodelació o sense.

stats