Societat 18/08/2019

Un total de 97 cambreres de pis han estat diagnosticades amb malalties professionals a les Balears

El Govern ha reconegut les diagnosis, la majoria de les quals són de síndrome de túnel carpià

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una cambrera d'hotel

PalmaLa Conselleria de Treball suma 97 cambreres de pis diagnosticades amb malalties professionals, segons ha avançat IB3. Entre aquestes, destaca la síndrome del túnel carpià, que es dona quan les professionals tenen danyats els nervis des de l'avantbraç fins als dits de la mà. Com a conseqüència, pateixen debilitat i un dolor crònic que pot impossibilitar fer qualsevol feina.

Les dades arriben un any després del reconeixement de les malalties professionals de les cambreres de pis. La presidenta de Kellys Unió Balears, Sara del Mar García, denuncia la dificultat que es troben perquè la Mútua reconegui que pateixen aquestes malalties. Els tràmits poden arribar a ser de sis mesos, atès que primer de tot han de demanar cita a la Seguretat Social i denunciar el seu cas per poder ser derivades a la Mútua.

Arran de les demandes del col·lectiu, que sol·liciten el reconeixement de malalties que afecten altres parts del cos, com les cervicals i les lumbars, el Ministeri de Treball ha posat en marxa un grup de treball per determinar-les. Per part seva, la Conselleria de Treball ha iniciat tres campanyes de control de condicions laborals, que investiguen els riscos físics i psicosocials de les cambreres de pis.

En total, 15 inspectors de Treball han revisat 338 llocs de feina des del maig per fer aquestes comprovacions. Les empreses han de complir el Pla de mesures preventives per evitar els riscos laborals d'aquesta feina, tot i que les treballadores asseguren que en molts casos no es compleixen.

Per aquest motiu, les Kellys d'Eivissa han convocat una vaga de 48 hores entre el proper dissabte, dia 24, i diumenge, 25 d'agost. Les companyes de Mallorca els donaran suport amb una concentració diumenge horabaixa a la plaça d'Espanya de Palma.

stats