Igualtat
Societat 12/05/2023

Un 70% de les empreses de les Balears no té en regla els plans d'igualtat establerts per llei

Per incrementar el nombre de societats amb plans d'igualtat en regla, el Govern dotarà d'una ajuda de 200.000 euros

3 min
Representants dels sindicats

PalmaUn total de 181 empreses de les Balears han presentat plans d'igualtat d'acord amb la normativa, fet que representa al voltant d'un 30% de les corporacions obligades a tenir-ne un, a les Balears, enfront d'un 70% que encara no els ha implantat, tot i que ho estableix el Reial Decret 901/2020. Malgrat que són moltes les empreses que encara no han implantat els plans, només en un any s'han multiplicat per sis les que ho han fet, ja que l'any passat només eren 34 el total de negocis que complien el Reial Decret.

No obstant això, la directora general de Treball i Salut Laboral, Virginia Abraham, ha ressaltat que, fa un any, tan sols 34 d'aquests plans complien amb els requeriments del Reial Decret 901/2020, per la qual cosa "s'ha multiplicat per sis el nombre de plans registrats". El nombre d'expedients registrats en el seu departament són 274, però "alguns estan en tràmit o altres s'han denegat perquè no compleixen amb la normativa i s'han hagut d'esmenar deficiències".

"A aquest augment del registre de plans d'igualtat ha ajudat el treball conjunt i individualitzat de sindicats, patronal i Govern, per establir un full de ruta en l'àmbit laboral", ha assenyalat Abraham. I ha afegit que, per exemple, hi ha empreses el pla d'igualtat de les quals no compleix amb la norma, però "almenys comencen a treballar en la cultura de la igualtat, que és una cosa positiva".

Oficines per impulsar l'elaboració de plans d'Igualtat

Per incrementar el nombre de societats amb plans d'igualtat en regla, el Govern dotarà d'una ajuda de 200.000 euros, a repartir entre UGT i CCOO, perquè els sindicats disposin d'oficines centrades en l'assessoria per a l'elaboració d'aquests plans.

La sotssecretària general i secretària de Polítiques Socials i Igualtat, Xisca Garí, ha destacat que, amb aquests recursos econòmics, en la seva organització han contractat dues tècniques d'igualtat, cosa que "facilitarà la labor dins de les empreses". Les oficines tècniques d'igualtat de totes dues centrals tenen l'objectiu de servir com a eina per millorar l'equitat entre dones i homes en les empreses de Balears i afavorir la no discriminació de gènere en l'àmbit de les relacions en el treball i la salut laboral.

Una altra de les funcions d'aquestes oficines serà la de donar suport tècnic i formació en igualtat als delegats de totes dues organitzacions sindicals, així com assessorar-los en l'elaboració de plans d'igualtat, abordar la violència masclista en els convenis col·lectius i millorar-los des d'una perspectiva de gènere. Amb aquest recurs es pretén impulsar l'elaboració i registre dels plans d'igualtat obligatoris en les empreses de més de 50 persones en plantilla i es tracta de complir amb una de les mesures més importants del Pla d'igualtat en l'àmbit laboral 2022-2025 aprovat pel Govern balear.

De la mateixa manera, Garí ha afegit que amb aquestes oficines UGT formarà tots els afiliats que intervenen en les negociacions col·lectives en "matèria d'igualtat i que apliquin la perspectiva de gènere en tot el seu treball sindical", perquè tots els convenis col·lectius que caduquin "s'han de revisar des de la perspectiva d'igualtat". Per part seva, la secretària de Polítiques Públiques i Salut Laboral de CCOO, Eva Cerdeiriña, ha manifestat que les oficines d'igualtat els permeten "reforçar els objectius i actuacions que marca la seva agenda, com a sindicat feminista".

"Els plans d'igualtat són una eina fonamental per treballar en contra de la discriminació de les dones i a favor de la igualtat, fet que també permet conèixer el funcionament de les plantilles i proposar mesures per eliminar les desigualtats", ha puntualitzat. Cerdeiriña ha incidit en el fet que aquestes oficines possibiliten, al mateix temps, desenvolupar iniciatives relacionades amb la salut laboral perquè "les dones tenen riscos específics en aquest àmbit, com són l'assetjament sexual, per raó de sexe o la doble presència de les dones".

Finalment, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha destacat que els plans d'igualtat és el que farà que es compleixi el principi d'igualtat entre homes i dones, que ha exemplificat en l'"elevada bretxa salarial", encara que ha puntualitzat que a les Balears "és de les més baixes de l'Estat". De la mateixa manera, ha reclamat expandir la implantació dels plans d'igualtat a les pime, perquè són "una gran part del teixit empresarial de les Balears".

stats