Salut
Societat 22/03/2023

El 70% dels joves creuen que un porro és menys perjudicial que el tabac o l'alcohol

Una enquesta de la Fundació FAD apunta que el col·lectiu coneix els perills del consum de cànnabis, però valora més els beneficis que n'obté

2 min
Un home preparant una cigarreta de marihuana en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl consum de cànnabis entre el jovent espanyol està cada cop més normalitzat i, malgrat que són ben conscients dels riscos que té, els assumeixen atrets pels "beneficis" que n'obtenen. Actualment, 7 de cada 10 joves creu que fumar-se un porro és menys perjudicial que el tabac o l'alcohol. La conclusió s'extreu de l'enquesta que ha elaborat el Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut de la Fundació FAD a 634 persones d'entre 18 i 34 anys i a 382 més d'entre 35 i 65 per comparar com ha canviat la percepció amb relació a un estudi del 2016.

Lluny de banalitzar els perills per a la seva salut o els problemes legals associats al consum de cànnabis, els més joves coneixen bé quins són els riscos de consumir-ne, però posats en una balança valoren més el fet que els proporciona la possibilitat de relaxar-se, evadir-se, divertir-se o fins i tot augmentar la seva relació i experimentació amb el grup. Aquest raonament és vàlid tant per als que en consumeixen regularment com per als que ho fan d'una manera esporàdica. Només 1 de cada 10 afirma que els riscos són molt baixos, enfront dels que n'aprecien, en uns percentatges que es mantenen al llarg dels anys. En canvi, s'han multiplicat els que, per una banda, emfatitzen els riscos del consum en qualsevol circumstància i els que els minimitzen.

En relació amb les dades del 2016, la polarització que hi havia entre les posicions més extremes de liberalització contra prohibició es dilueix i, en canvi, creixen els grups intermedis que advoquen per la regularització del sector. Així, poc més de la meitat són partidaris que Espanya avanci cap a una legislació de l'ús terapèutic del cànnabis, però només una tercera part advoquen perquè se'n reguli l'ús lúdic. De fet, augmenten sensiblement els que creuen que cal endurir les lleis sobre el consum, el conreu i la distribució i ara suposen una quarta part del col·lectiu, encara que el gruix dels enquestats són els que aposten per suavitzar les lleis.

Prevenció

"Tard o d'hora haurem d'afrontar un procés de regulació, sigui el que sigui, i el que hem de fer és enfocar-nos en la prevenció", ha assegurat a la roda de premsa la directora general de la Fundació FAD Joventut, Beatriz Martín Padura, que considera que sense una feina prèvia de prevenció no es podrà regular el consum sense que es produeixin danys i efectes contraris als desitjats. De moment, en aquesta legislatura el Congrés de Diputats ha desestimat una iniciativa de Més País per regular-ne el cultiu i n'ha avalat l'ús mèdic.

En cas que se suavitzessin les lleis, la meitat dels joves creuen que augmentarien els consums socials del cànnabis, de la mateixa manera que els problemes derivats del cànnabis, com per exemple els problemes en les relacions paternofilials o entre amics, els problemes laborals o la falta d'atenció i la salut mental. La percepció de la joventut respecte a aquesta possibilitat de canvi és força favorable, més que entre la població adulta. Segons l'enquesta, la majoria dels joves creuen que n'augmentarien els consums, però només un de cada quatre opina que hi hauria més problemes.

stats