Societat 21/08/2021

El 67% dels aspirants al màster de professorat de la UIB queda fora

Per al curs 2021-22, la Universitat de les Illes Balears ha rebut 940 sol·licituds per cobrir les 310 places disponibles en aquesta formació que habilita per a la docència

3 min
Estudiants a la Universitat de les Illes Balears.

PalmaUn any més, bona part dels aspirants a cursar el Màster de Formació per al Professorat de la Universitat de les Illes Balears (UIB) en quedaran fora. S’han presentat 940 persones per cobrir 310 places, de manera que el 67% no podrà accedir a aquesta formació que habilita per exercir de professor de Secundària, Batxillerat i Formació Professional. En els darrers cinc cursos, el nombre de matrícules ha augmentat progressivament, però el boom va ocórrer l’any de la pandèmia. El nombre d’estudiants es va més que duplicar i va passar de 528 el 2019 a 1.230 el 2020, per cobrir només 270 places. Aquest 2021, la Universitat ha rebut 290 sol·licituds menys, però la demanda continua sent molt més alta que la que hi havia abans de l’esclat del coronavirus. De fet, tant la UIB com la Conselleria d’Educació coincideixen que aquest augment de demanda es deu, sobretot, a la situació de crisi provocada pel covid-19: els joves veuen en la docència una feina estable i amb bones condicions laborals.

La filòloga hispànica Rosalía Gonsalvé és una de les aspirants que en quedà fora el curs 2020-21, i enguany tampoc ha tingut sort. Ha quedat la 24a en la llista per entrar a l’especialitat de Llengua i Literatura Castellanes. “Tenia esperances d’aconseguir-ho i vaig plorar molt quan vaig veure que no hi havia entrat, perquè és un altre any perdut”, diu. En el seu cas, d’un any a l’altre només s’ha incrementat una plaça i argumenta que li sembla “ridícul” que no s’hagin ampliat més llocs, tenint en compte que “durant el curs hi ha manca de professors perquè les borses queden buides”.

A més, Gonsalvé recalca que es tracta d’un màster habilitant: “No és per fer punts; si no el tenc, no puc exercir la docència”, hi insisteix. Ella treballa d’administrativa al SEPE, però assegura que la seva vertadera vocació, des de sempre, ha estat la docència. L’opció que li queda és recórrer a una universitat privada, però els preus són molt elevats. “Ara, l’única universitat que té places i període d’inscripció obert és la Isabel I de Burgos, però demanen 6.800 euros. Per mi, és impossible”, lamenta. Vista la complicació per cursar la formació a les Illes, s’ha resignat a cercar finançament per poder costejar-se’n una de privada.

Joan Solivellas s’ha presentat per primera vegada al màster que ofereix la UIB i tampoc hi ha pogut accedir. Treballa d’allò que va estudiar –és aparellador–, però pensava fer aquesta formació superior perquè li agrada molt la docència, i també per “tenir un pla b” en circumstàncies sobrevingudes com, per exemple, una altra crisi de la construcció. Com que té una feina del que li agrada, no li urgeix tant tenir el títol, però assegura que l’any que ve s’hi tornarà a presentar o cercarà opcions a distància. Com Gonsalvé, sosté que “és absurd que faltin professors de tecnologia o matemàtiques i que només s’ofereixin 10 o 15 places per cada especialitat”.

Per l’alta demanda, les notes de tall s’han disparat els dos darrers anys. Per a la seu de Palma, només quatre especialitats davallen del 7: Física i Química (6,99), Filosofia (6,78), Llengua i Literatura Castellanes i Catalanes (6,52) i Matemàtiques (5,79). Per contra, es demanen les notes més elevades a les especialitats de Dibuix i Disseny (7,80), Música (7,70), Tecnologia de Serveis (7,67) i Biologia i Geologia (7,40).

Manca de pràctiques

Fonts de la UIB asseguren que no s’incrementa més l’oferta perquè “s’han de garantir més places de pràctiques”, cosa que depèn de la Conselleria d’Educació. Per part seva, fonts del departament de Martí March remarquen que ja s’han augmentat gairebé un 15% les places –n’hi ha 40 més aquest curs– i que “s’ha de tenir en compte que el nombre s’ha d’adaptar a les possibilitats dels centres, aules i tutors”. Amb tot, asseguren que la voluntat de la Conselleria és “continuarseguir incrementant-les” i que es reuniran amb la Universitat “per arribar a un acord i tornar a augmentar l’oferta disponible”.

stats