Societat 02/04/2020

Les Balears arriben als 1.204 casos de coronavirus i sumen 57 morts

El portaveu del comitè de gestió del coronavirus, Javier Arranz, ha assegurat que la tendència realment està baixant

M. C.
3 min
Una ambulància a l'entrada d'Urgències de Son Espases.

PalmaEl Ministeri de Sanitat ha informat aquest dijous que a les Balears s'han contagiat un total de 1.204 persones (907 de les quals estan actives), 73 més que aquest dimecres. Aquest increment suposa un augment d'un 6,4% respecte d'ahir. L'Arxipèlag acumula l'1,09% dels casos del conjunt de l'Estat, amb una incidència de 90,04 contagiats per cada 100.000 habitants. Segons ha informat el Ministeri, el nombre de pacients que es troben a la Unitat de Vigilància intensiva (UCI) a les Balears ascendeix a 105.

La part positiva de les dades que s'han fet públiques aquest dijous és la quantitat de persones que han superat el coronavirus: un total de 239 persones, 69 més que ahir. El portaveu del comitè de gestió del coronavirus, Javier Arranz, ha exposat que la xifra de morts a les Illes ascendeix a 57 víctimes mortals, 6 més de les que es varen registrar aquest dimecres. Arranz ha especificat que a la Palmaplanas han mort una dona d'uns 70 anys i un home de gairebé 100 anys, que estava a la residència Oasis.

A la Juaneda ha mort un home de prop de 90 anys i a l'hospital Joan March, el 30 de març, va morir una dona de 90 anys que presentava patologies prèvies. A l'hospital Sant Joan de Déu va morir fa uns dies un home de 71 anys, i a Menorca, a l'hospital Mateu Orfila, ha mort una dona de 72 anys amb patologies prèvies. Recordem que aquest dimecres va ser la jornada que hi hagué més morts en un dia a les Illes, amb un total de 8.

Durant la roda de premsa el portaveu ha assegurat que tot i que la xifra ha presentat un petit augment respecte de dies anteriors, la tendència realment està baixant. En aquest sentit, creu que "estarem clarament en un procés de baixada" a mitjan setmana que ve. "Esper que ens anem apropant al moment en què el nombre de curats diaris estigui per sobre dels infectats".

Respecte de les xifres que donen alguns estudis, que situen la xifra de contagis a les Illes per sobre de les dades oficials que es donen, Arranz diu que la xifra de persones que hi ha infectades serà més gran que els pacients que ara estan ingressats als hospitals, però això, diu, és una bona notícia. "Això vol dir que moltes persones no han hagut d'ingressar o que fins i tot no saben si estan infectades, ja que no presenten cap símptoma de la malaltia".

Arranz també ha explicat la situació de les UCI a les Balears i ha remarcat que estan per sobre del 45% de la seva capacitat, però que encara estam fora de la situació de saturació. "Estam en un punt de preparació, però no de preocupació". Pel que fa als usuaris de les residències, en total s’han detectat 108 casos de coronavirus de gent gran de les Illes Balears, 94 usuaris i 14 treballadors, i, d’aquests, 8 han mort. Aquests casos suposen un 2% del total d’usuaris de les 55 residències per a gent gran (públiques, privades i concertades) que hi ha a les Balears.

Dades estatals

En el conjunt de l'Estat, s'han superat els 10.000 morts per coronavirus després de sumar-ne 950 les últimes 24 hores. Es tracta de l'increment més gran de víctimes mortals en termes absoluts, 950, però es manté la tendència a la baixa percentual. El nombre de casos augmenta un 7,93% i el de morts, un 10,5%.

La nota positiva de la jornada és que en un dia s'han detectat fins a 4.096 curats i es tracta de la xifra més alta fins ara. Dilluns es va produir una remuntada de l'augment de contagis, però tal com insisteixen els portaveus del Ministeri de Sanitat els darrers dies, el percentatge d'increment de contagis i morts va a poc a poc a la baixa, fet que indica que el pic de la corba és a prop.

Les dades també reflecteixen el nivell de tensió que pateixen les Unitats de Cures Intensives (UCI). Cada dia els ingressos greus són menors i les últimes 24 hores 220 persones a tot l'Estat ho han requerit, i és la xifra més baixa des de fa més d'una setmana.

stats