Societat 01/04/2020

Salut creu que la crisi del coronavirus ha entrat en una fase d'"estabilització" a les Balears

Ja s'ha detectat covid-19 a 1.069 persones a les Illes, i 43 han mort a causa de la malaltia

Maria Fuster
4 min
Entrada d'Urgències de l'Hospital de Son Espases, a Palma.

PalmaEn un dia la xifra de detectats de coronavirus a les Balears ha sumat 69 casos més, de manera que aquest dimarts s'ha arribat als 1.069 infectats, segons les dades que ha fet públiques el Ministeri de Sanitat. A més, han mort sis persones més i la xifra de defuncions a causa de covid-19 ja arriba a 43. Per contra, 111 ja s'haurien recuperat i 17 han rebut l'alta hospitalària (però continuen sota vigilància a casa). El portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha afirmat aquest dimarts que "en general les Illes Balears estan entrant en un punt d'estabilització". Explica que l'augment de contagis s'ha alentit mentre creixen les altes mèdiques.

Els 69 contagis comunicats aquest dimarts són superiors als 42 anunciats dilluns, fet que implica el primer augment del percentatge de nous casos respecte del total des del diumenge 22. Tot i això, la dada tampoc arriba als nivells dels dies anteriors, que superaven fàcilment la norantena de casos nous cada dia. Els nous casos, un 6,9% del total, són un percentatge relativament baix que no romp la tendència a la desacceleració. De fet, el mateix Arranz ja avançava dilluns mateix que esperava pics en la xifra de casos nous i que els gràfics podrien tenir "dents de serra". Tot seguit podeu veure l'evolució del percentatge de casos nous respecte del total de detectats.

Segons ha informat la Conselleria de Salut, a les Illes Balears el total de positius actius (que resulta de restar les altes i les defuncions a la xifra de contagis acumulats) és de 915, la meitat dels quals –499– estan hospitalitzats, 96 dels quals, en unitats de cures intensives (UCI), mentre que la resta són a casa i reben l'ajuda de les unitats volants d'atenció domiciliària. El portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz ha destacat que actualment només s'ha ocupat un 45% del total de llits d'UCI disponibles (213). A banda, cal dir que hi ha 175 professionals sanitaris entre els ciutadans a qui s'ha detectat covid-19, i 390 sota vigilància per si s'han encomanat.

Primer mort a Menorca

La darrera persona que ha perdut la vida amb covid-19, segons ha informat la Conselleria, és la primera que mor a Menorca. Es tracta d'un home de 68 anys, del qual la Conselleria està pendent de confirmar si tenia patologies prèvies. Les altres cinc víctimes que s'han afegit a la llista de defuncions varen morir entre el 27 i el 29 d'aquest mes, però fins ara encara no s'havia confirmat que tenien coronavirus i no s'havien afegit al còmput.

Concretament, dia 27 va morir una dona de prop de 90 anys a l’Hospital Universitari Son Llàtzer i un home de devers 95 a l’hospital Sant Joan de Déu. Dia 28 va morir a Son Llàtzer una dona de prop de 95 anys i a Sant Joan de Déu un home de més de 80. En aquest darrer centre, dia 29 també hi va morir un home de més de 65 anys. Segons ha explicat la Conselleria, en un comunicat, "les confirmacions es registren una vegada s’han revisat els expedients clínics dels pacients i s’ha contrastat la causa de les morts perquè no quedi cap dubte del motiu que les ha originades".

A Mallorca, a l’hospital Son Espases hi ha 136 pacients amb coronavirus ingressats (22 a l’UCI); 86, a Son Llàtzer (23 a l’UCI); 11, a l’Hospital Comarcal d’Inca (5 a l’UCI), i 31 més, a l’Hospital de Manacor (6 a l’UCI). D'altra banda, la Creu Roja té, així mateix, 26 pacients positius per coronavirus a la Policlínica; a Sant Joan de Déu n’hi ha 24; a l’hospital Joan March, 9; a l’Hospital Psiquiàtric, 7, i a l’Hospital General, 19. Les unitats volants d’atenció al coronavirus atenen 481 persones a Mallorca. En relació amb les clíniques privades, a la policlínica Miramar hi ha 15 pacients (7 a l’UCI); a la clínica Juaneda n’hi ha 7, i a l’hospital Quirón Palmaplanas hi ha 49 pacients (9 a l’UCI). L’Hospital de Llevant en té 4 i l’Hospital General de Muro, 1, a l’UCI.

Pel que fa a Menorca, a l’hospital Mateu Orfila hi ha 17 persones amb coronavirus (9 a l’UCI). També hi ha 32 persones en seguiment domiciliari. A l’hospital Can Misses d'Eivissa hi ha 44 persones ingressades (11 a l’UCI). A les Pitiüses, 31 persones reben atenció de les UVAC a Eivissa i 1 a Formentera. A la policlínica Nostra Senyora del Roser també hi ha 6 pacients (3 a l’UCI).

Balears, en disposició d'ajudar altres comunitats

"Des que es va decretar l'estat d'alarma hi ha la possibilitat de la mobilitat de pacients o de l'utilització dels dispositius que tenim, llits, UCI o recursos humans està damunt la taula", ha assenyalat Arranz. El portaveu de la Conselleria també ha assegurat que "estam en disposició de ser solidaris amb altres comunitats que puguin estar en una situació pitjor".

Espanya romp la tendència

La tendència a la baixa que s'havia registrat en els últims tres dies a escala estatal s'ha trencat aquest dimarts i Espanya ha registrat el nombre més elevat de contagis diaris. El Ministeri de Sanitat ha elevat fins a 94.417 els casos de coronavirus a tot l'Estat, 9.222 més que ahir, la xifra més alta fins ara. Els darrers dos dies la xifra de contagis diaris no havia estat superior als 6.500 casos, però aquesta tendència a l'estabilització que s'havia començat a mostrar des de fa dos dies, s'ha trencat d'arrel aquest dimarts i s'han superat els 9.000 casos de covid-19 en només 24 hores.

A l'estat espanyol s'ha arribat a la xifra més alta de víctimes mortals: un total de 849 més, cosa que situa el registre de morts en 8.189. Tot i ser la xifra més alta de morts, el cert és que no dispara la tendència dels darrers tres dies. A hores d'ara també hi ha ingressades a les UCI de tot Espanya 5.607 persones, 376 més respecte ahir. La xifra positiva és que ja han rebut l'alta 19.259 pacients, 2.479 més que aquest dilluns, una xifra lleugerament superior que la de dilluns, quan van sortir de l'hospital 2.071 malalts.

stats