Societat 20/05/2021

Unes 500 persones es manifesten a Palma en contra de l'ERO de CaixaBank

2 min
Manifestació dels treballadors davant CaixaBank.

Palma"TodxsSomosCaixaBank" i "No a l'ERO". Aquestes han estat les consignes amb les quals uns 500 empleats de Caixabank han protestat aquest dijous a Palma en contra de les condicions i les propostes de l'ERO que està preparant l'empresa, després de la seva fusió amb Bankia. La manifestació, que s'ha desenvolupat sense incidents, s'ha fet davant de la direcció territorial de l'entitat bancària, ubicada a l'avinguda Alexandre Rosselló, per la qual cosa la policia ha hagut de tallar dos carrils de la via.

Durant la concentració, els representants sindicals de la Unió Obrera Balear (UOB) han llegit un manifest unitari en el qual han assegurat que diran "un no rotund a l'ERO salvatge que ens cuina la direcció" i han remarcat que "els milers de milions de beneficis sembla que no serveixen per fer un ERO digne, però sí que serveixen per multiplicar les retribucions de la cúpula".

Manifestació dels treballadors davant CaixaBank.
Manifestació dels treballadors davant CaixaBank.

A més, han dit que rebutgen els acomiadaments forçosos, les mesures traumàtiques i les retallades, i han qualificat la proposta de la patronal com un "insult i una falta de respecte a la plantilla". A més, han reclamat que s'arribi a un "acord digne i coherent amb els beneficis de l'entitat", que són atribuïbles "a la bona feina de tota la plantilla".

Aquest ERO històric afectarà un total de 358 empleats de les Balears. Segons ha informat Unió Obrera Balear, aquesta xifra suposa que aquest expedient de regulació afectarà un 21% dels treballadors de les Illes. A més, l'entitat preveu tancar una de cada quatre oficines que hi ha a les Illes.

Cal recordar que fa només uns dies, els accionistes de CaixaBank varen aprovar els sous de l'equip directiu, amb el vot en contra de l'Estat (que té un 16% del capital). En virtut d'aquesta decisió, el nou president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, percebrà una remuneració fixa anual d'1,65 milions d'euros, a la qual pot sumar una variable de fins a 200.000 euros si compleix alguns objectius. És un sou tres vegades superior al que rebia a Bankia, que era de 500.000 euros. També és més elevat que els 1,2 milions que percebia el seu antecessor en el càrrec, Jordi Gual, tot i que no tenia funcions executives i Goirigolzarri sí. Pel que fa al conseller delegat, Gonzalo Gortázar, el salari es manté en 2,26 milions d'euros.

CaixaBank, el banc més gran de l'Estat

La fusió amb Bankia ha fet de CaixaBank el banc més gran de l'Estat pel que fa a banca minorista. Segons els càlculs de l'entitat, aquesta fusió hauria d'aportar uns 700 milions d'euros més de beneficis a l'any a una entitat que el 2020 en va guanyar 1.381 i el 2019 1.705. Aquests beneficis surten de l'augment de clients que comporta l'absorció de Bankia, amb una retallada de personal que inevitablement es duplica, tant a les oficines com als serveis centrals.

stats