Economia 20/04/2021

L'ERO de CaixaBank afectarà 358 treballadors a les Balears, el 21% de la plantilla

L'entitat preveu tancar una de cada quatre oficines que hi ha a les Illes

3 min
Una de les seus central de CaixaBank.

Palma/BarcelonaL'històric ERO que farà CaixaBank per retallar la seva plantilla després de l'absorció de Bankia, que es va fer efectiva el mes de març, afectarà un total de 358 empleats de les Balears. Segons ha informat Unió Obrera Balear, aquesta xifra suposa que aquest expedient de regulació afectarà un 21% dels treballadors de les Illes. Encara que l'afectació total no s'ha desglossat per illes, des del sindicat han assegurat que, d'aquests 358 empleats, 325 seran d'oficines, 13 de la direcció territorial i la resta seran treballadors dels edificis corporatius. A més, l'entitat preveu tancar una de cada quatre oficines que hi ha a les Illes.

Si es miren les dades del conjunt estatal, CaixaBank planteja una retallada de plantilla de 8.291 persones (un 18% del total) i el tancament de 1.534 oficines (un 27% de les que té actualment). La majoria dels afectats també seran els treballadors de les oficines, ja que la retallada afectarà un total de 5.742 empleats. A continuació apareixen els serveis centrals, amb 1.148 empleats afectats, seguit de les filials, amb 630 treballadors i dels serveis centrals distribuïts, amb 463 treballadors. Finalment, la plantilla de les direccions territorials es reduirà en 250 empleats, mentre que 58 de les baixes correspondran a excedències incentivades.

Tot i que encara no s'ha concretat quines seran les comunitats més afectades, aquesta reestructuració, segons ha informat Europa Press, serà la més gran de la història del sector bancari espanyol.

Els punts de la negociació

Ara s'haurà de veure si el banc pot mantenir la seva tradició de retallar plantilla amb prejubilacions i baixes incentivades o si ha de recórrer a acomiadaments, com va advertir recentment el mateix president de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri. En aquest sentit, el problema que té el banc català és que les zones en què té més treballadors més grans de 52 anys (edat de tall de l'últim ERO) no són les zones on li sobra més personal, motiu pel qual obre la porta als acomiadaments.

Una de les conseqüències d'aquest darrer punt que temen els sindicats és que CaixaBank vulgui canviar la normativa que fixa que els empleats han de tenir una mobilitat de fins a 25 quilòmetres del centre laboral a què estan adscrits. La intenció de l'entitat, apuntaven els representants dels treballadors, era fer desaparèixer aquest topall per forçar els treballadors a treballar més lluny d'on els toca fins ara.

El banc també ha informat de les condicions de sortida per als empleats, els quals són dividits en quatre grups. Als més grans de 63 anys se'ls ofereix una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats. Al col·lectiu d'entre 58 i 63 anys i amb més de quinze anys al banc l'entitat els ofereix el 50% del salari que es pot pensionar, amb descompte de desocupació i el pagament del conveni de la Seguretat Social. Els empleats d'entre 55 i 58 anys amb més de 15 anys d'antiguitat rebran el 50% del salari regulat, amb un màxim de dues anualitats. Per acabar, la resta de la plantilla percebrà una compensació de 25 dies per any treballat amb un topall de 18 mensualitats.

La reunió que han mantingut aquest dimarts l'entitat i els sindicats només ha estat la primera d'un procés que s'allargarà uns mesos, perquè la intenció del banc és resoldre la qüestió abans que acabi el trimestre, el 30 de juny.

El govern espanyol "lamenta" l'expedient

El govern espanyol ha "lamentat" la pèrdua de llocs de treball a CaixaBank però defensa la fusió. Després del consell de ministres, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha assegurat que l'executiu sempre "lamenta que qualsevol empresa promogui un expedient d'ocupació" que impliqui pèrdues de llocs de treball, però ha defensat la compra de Bankia. "Si no s'hagués produït probablement encara s'haurien perdut més llocs de treball", ha subratllat. Montero ha afirmat també que l'executiu intentarà que el nombre d'afectats en el procés sigui més baix del que s'ha anunciat avui.

CaixaBank, el banc més gran de l'Estat

La fusió amb Bankia ha fet de CaixaBank el banc més gran de l'Estat pel que fa a banca minorista. Segons els càlculs de l'entitat aquesta fusió hauria d'aportar uns 700 milions d'euros més de beneficis a l'any a una entitat que el 2020 en va guanyar 1.381 i el 2019 1.705. Aquests beneficis surten de l'augment de clients que comporta l'absorció de Bankia, amb una retallada de personal que inevitablement es duplica, tant a les oficines com als serveis centrals.

stats