Aixequen 40 actes administratives per incomplir les restriccions les darreres hores a les Balears

La Policia Nacional ja ha interposat set propostes de sanció aquest dimarts

La Policia Nacional ha aixecat 23 actes administratives per desobediència a Eivissa, Manacor i Palma les darreres hores, mentre que la Policia Local de la capital balear n'ha aixecades 17. De les interposades pel cos nacional, 16 es varen aixecar dilluns i les 7 restants, aquest dimarts, entre el matí i la primera hora de l'horabaixa. Totes aquestes es deuen a l'incompliment del Reial Decret 463/2020 per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel coronavirus.

Palma és el municipi que concentra un nombre més elevat de propostes de sanció, amb 13 interposades per la Policia Nacional i 17 per la Policia Local. El segueix Manacor, amb 7, i Eivissa, amb 3.  Aquestes actes consisteixen en "propostes de sanció", segons expliquen fonts internes de la Policia Nacional, que es fan arribar a la Delegació del govern, on finalment han de decidir si es multen o no.

Tot i que aquestes actes afecten persones i establiments, la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears puntualitza que la majoria afecta persones que resten a la via pública sense motiu justificat i que no fan cas de les repetides indicacions dels agents. Algunes surten al carrer per fer esport, de manera que desobeeixen les restriccions.

L'episodi més destacat d'aquesta tercera jornada de restriccions ha estat la detenció d'un home, cap a les 10.30 h del matí, al parc de la Feixina de Palma. Policies nacionals que patrullaven per la zona han demanat a l'home, que passejava pel carrer, que tornàs a casa seva i, després que aquest es negàs a complir les repetides indicacions dels policies, l'han acabat arrestant. L'individu està acusat de desobediència als agents de l'autoritat.

La Delegació del govern subratlla també que les carreteres de les Illes han registrat un important descens del trànsit, especialment l'horabaixa i el capvespre, segons han pogut comprovar els agents de la Guàrdia Civil de Trànsit. Cal recordar que, d'acord amb el decret publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), només es pot sortir al carrer en aquests casos:

1. Adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.

2. Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.

3. Desplaçament al lloc de treball per efectuar-hi prestacions laborals, professionals o empresarials.

4. Retorn al lloc de residència habitual.

5. Assistència i cura de persones grans, menors, dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables.

6. Desplaçaments a entitats financeres.

7. Per causa de força major o situació de necessitat.

8. Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga justificada.

9. Personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals.

Així, tothom que no respecti les mesures de quarantena podrà rebre una sanció per incompliment. Segons la Llei Orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, aquestes poden suposar multes de 600 a 30.000 euros.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF