Societat 21/03/2024

380 docents funcionaris encara esperen la destinació definitiva: "Fa dos anys que estic igual"

El concurs de trasllats de 2024, en què han participat milers de persones amb molts punts per antiguitat, ha impedit que puguin aconseguir-lo

2 min
Una aula de les Illes en una imatge d'arxiu.

PalmaA les Balears, ara com ara, hi ha 380 funcionaris docents esperant la destinació definitiva. Quan un docent aprova l'oposició està un any de pràctiques i, a continuació, li han d'adjudicar la primera plaça, que ha d'ocupar durant un mínim de dos anys. Ara bé, no tots els professionals estan seguint aquest procés. "Vaig aprovar les oposicions el 2022 i encara no he obtingut una plaça definitiva. Fa dos anys que estic igual", explica una docent mallorquina que no vol dir el nom.

En el seu cas, després de fer les pràctiques, l'any passat va intentar concursar "però hi havia poques places i molta gent que volia optar-hi", un fet que la va deixar fora perquè tenia pocs punts acumulats. Enguany, li ha tornat a passar el mateix: amb el concurs de trasllats s'han posat en moviment 3.114 places, però hi han optat un nombre rècord de participants entre docents estabilitzats el 2022, els que tenen plaça però han volgut canviar de destinació i els opositors de diferents anys.

"No veig el meu futur clar", resumeix. De fet, no sap quan tindrà opcions d'obtenir una destinació definitiva. Necessita punts per aconseguir-ho. Els té per cursos de formació o experiència acumulada, però el que inclina la balança a un concurs de trasllats és l'antiguitat. Ella pràcticament no en suma cap perquè va rotant d'escola. A efectes pràctics, és com si encara fos interina. "Ens han passat per davant molts estabilitzats que tenen molts punts. Ara, amb una plaça en propietat, ja començaran a acumular-ne per antiguitat. Jo no puc accedir-hi pel fet d'estar en expectativa. Pujar a la llista d'adjudicacions serà molt difícil", diu. Les expectatives pel pròxim curs no són millors: "Em passarà el mateix perquè trauran a concurs poques places, però molt disputades. Els docents en expectativa tornarem a tenir una gentada davant", lamenta.

258 places a les oposicions de 2024

La Conselleria d'Educació durà a la Mesa Sectorial de l'Ensenyament Públic del pròxim 26 de març la proposta de places per a les oposicions de 2024. Seran 258, de les quals prop del 48% es concentraran a Eivissa, l'illa temuda pels docents a causa del cost de vida i la dificultat per trobar-hi habitatge. Però les que generen discòrdia són les de Mallorca: només n'hi ha 103 per a una immensa majoria d'aspirants d'aquesta illa. No n'hi haurà vacants a bastament per quedar a casa i els mallorquins hauran de tornar a partir a Eivissa i Formentera o, en el millor dels casos, a Menorca.

Jubilats a la vista

En aquest context de manca de places per a tothom entra en joc un factor que trastocarà el tauler del món educatiu: en els pròxims cinc anys els centres educatius públics podrien perdre fins a 2.281 docents per jubilació, segons les dades aportades per la Conselleria d'Educació i Universitats. Aquests professors tenen ara entre 55 i 65 anys i n'hi ha 1.084 que tenen 30 o més anys cotitzats, el termini de temps requerit perquè puguin retirar-se en complir 60 anys. El fet que hi hagi 2.281 potencials jubilats dins l'educació pública posa sobre la taula una situació: caldrà convocar oposicions per cobrir totes les baixes i oferir incentius perquè els professionals s'hi presentin.

stats